Biserica vrea să interzică un film despre viaţa lui Arsenie Boca

Astra Film a respins solicitarea Arhiepiscopiei Sibiului de a exclude din programul festivalului filmul intitulat „Arsenie: Viața de Apoi”, realizat de Alexandru Solomon. Organizatorii au explicat că vor continua să difuzeze acest documentar despre părintele Arsenie Boca și au argumentat că nu intenționează să practice cenzura.

Această reacție a venit în urma cererii publice a Arhiepiscopiei Sibiului de a opri proiecția filmului în timpul festivalului, programat pentru mijlocul lunii octombrie.

Într-un comunicat transmis marți, organizatorii Astra Film Festival au subliniat că festivalul are o istorie de 30 de ani, în care libertatea de exprimare a fost întotdeauna un principiu fundamental. Ei au menționat că festivalul nu a cenzurat niciodată puncte de vedere sau filme din selecție, subliniind că acesta este un principiu pe care îl consideră nesupus negocierii. Ei au susținut cu tărie o societate deschisă în care orice subiect poate fi discutat liber.

Organizatorii au argumentat că cererea de a scoate un film din festival sau de a împiedica distribuția sa constituie cenzură, care este în contradicție cu Constituția, mai precis cu Articolul 29, referitor la libertatea conștiinței, și Articolul 30, referitor la libertatea de exprimare. De asemenea, au subliniat că aceasta afectează dreptul și libertatea publicului de a viziona un film.

Astra Film Festival a informat că a invitat reprezentanții Mitropoliei Ardealului să participe la proiecția filmului și să participe la o dezbatere ulterioară.

Ei au amintit că, în trecut, au prezentat un alt film despre Arsenie Boca, realizat de Nicolae Mărgineanu, fără să afecteze valorile Bisericii Ortodoxe Române. În concluzie, organizatorii au apelat la înțelepciune și au exprimat speranța că nu va exista un scandal public pe acest subiect, subliniind importanța respectului pentru diferențele de interpretare și pentru libertatea de exprimare, credință și creație artistică într-un oraș caracterizat de pluralism etnic și religios, potrivit PRESShub.

Citeste si...  Ziua Recoltei, la Slatina. Se desfăşoară în weekend, în Parcul Tineretului

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată

Cele mai citite articole

spot_img