Biden și Putin sunt gata să facă o înțelegere asupra Ucrainei?

blank

Președintele SUA, Joe Biden, și omologul său rus, Vladimir Putin, sunt pregătiți să încheie un acord, conform istoricului, strategului militar și consilierului guvernului SUA, Edward Luttwak. Comentariile au fost făcute într-o discuție săptămâna aceasta purtată cu Freddie Sayers de la UnHerd, în cadrul căreia Luttwak a susținut că „o schimbare în situația generală” a condus la faptul că ambii lideri sunt mai dispuși să negocieze încheierea războiului din Ucraina.

Autorul, care a lucrat în cadrul și în afara Pentagonului și al Departamentului de Stat al SUA timp de decenii, consideră că canalele de comunicare dintre CIA și Kremlin sunt suficient de deschise pentru ca negocierile de pace să se dezvolte. După tentativa eșuată de răscoală a grupului Wagner la sfârșitul lunii trecute, șeful CIA, William Burns, a vorbit direct cu Serghei Narîșkin, șeful serviciului de informații externe al Rusiei, SVR, pentru a-l asigura că CIA nu a fost implicată în rebeliune. Pentru Luttwak, acest lucru implică „o anumită atitudine generală și o voință de comunicare”, în timp ce prezența lui Narîșkin la Kremlin este o altă dovadă că războiul ar putea să se apropie de sfârșit.

„Narîșkin este persoana care, înainte ca războiul să înceapă, i-a spus direct lui Putin: ‘Nu face asta: ai o problemă cu Ucraina. Discută, nu te lupta. Nu declanșa războiul,’ a afirmat Luttwak. ‘Deci avem pe cineva în Kremlin care a avut această poziție și nu a fost dat afară. El este încă acolo, responsabil cu SVR. Între timp, avem șeful american al serviciilor de informații care îl sună. Și de ce este asta? Pentru că Statele Unite doresc să se încheie acest război.’”

Citeste si...  Justiția defectă din Bihor, de la sinuciderea lui Cristian Panait la „slujbașii” din Poliție ai lui Victor Micula

Strategul a subliniat și refuzul lui Biden de a accepta Ucraina în NATO ca dovadă că el planifică mai târziu negocieri pentru încheierea războiului. „Ai o monedă de schimb când vrei să discuți cu rușii […] Când vrei să găsești o cale de ieșire din acest război, vrei să negociezi,”a spus el.

Această dorință de a ajunge la un acord nu aparține exclusiv taberei americane, deoarece comentariile recente ale lui Putin cu privire la plauzibilitatea unui atac nuclear rus arată, în mod argumentat de Luttwak, propria lui dorință de a reduce tensiunile. Potrivit lui Luttwak, „prioritatea este să încheiem războiul. Putin a spus: ‘Nu voi folosi armele nucleare deloc, cu excepția cazului în care Rusia se confruntă cu distrugere iminentă.’ Cu alte cuvinte, aceasta este aceeași poziție pe care o au Israelul, India, Pakistan și Statele Unite — adică ‘vom riposta, nu vom lansa primii atacuri’”.

Interesul nou descoperit al lui Putin pentru încheierea conflictului este, în opinia lui Luttwak, determinat de paranoia legată de impactul războiului asupra ratei inflației în Rusia. „Motivul lui Putin nu are nimic de-a face cu tancurile militare tactice operaționale,” sugera el. „Are de-a face cu faptul că directorul Băncii Centrale Ruse […] acum semnalează că războiul trebuie să fie redus în intensitate, pentru că altfel ea nu va putea controla inflația.” Mai mult decât atât, „inflația este o catastrofă în Rusia, deoarece oamenii trăiesc în orașe răspândite pe distanțe imense […] Nu pot să-și găsească un loc de muncă ușor, în altă parte, la două străzi distanță: trebuie să călătorească 200 de mile.”

Citeste si...  A fost filmat de mituitor. CEDO: Sunt valabile înregistrările făcute cu camere ascunse

Luttwak a fost clar în privința felului în care ar arăta un acord între Rusia și Ucraina. Singura cale de ieșire din conflict, susținea el, ar presupune ca rușii să se retragă din toate părțile Ucrainei, cu excepția Donbas și Luhansk, și să organizeze plebiscite în aceste două regiuni.

„Planul de a organiza plebiscite poate fi cel mai ridicol plan, dar nu există alt plan”, spunea el. „Rușii trebuie să renunțe la orice pretenție sau pretins dreptul lor de a stăpâni întreaga Ucraina sau alte părți ale acesteia: au doar cele două regiuni. În al doilea rând, ucrainenii trebuie să renunțe la Crimeea. Crimeea a fost întotdeauna rusă — a fost transferată administrativ de Hrușciov.” Apoi, adăuga el, „o dată ce Ucraina renunță la Crimeea și acceptă aceste condiții, Ucraina poate intra în NATO. Acesta este recompensa mare. De aceea nu o oferi gratuit.”

Luttwak nu vede niciun motiv pentru care negocierile nu ar putea începe imediat, detectând o urgentă din ambele părți: „există două posibilități. Una este că se va întâmpla exact așa cum am spus. Cealaltă este că nu se va întâmpla. Și dacă nu, ne vom confrunta cu Războiul de Șapte Ani, dacă avem noroc. Ar putea fi un război de 25 de ani.”

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img