Biden crede că Trump este o amenințare pentru democrație

Joe Biden crede că Donald Trump și ideologia partizanilor republicani ai fostului președinte american ”ameninţă însăşi esenţa naţiunii noastre”.

 

„Democraţiile nu mor neapărat prin forţa armelor. Ele pot muri când oamenii tac, când oamenii nu se mobilizează sau când nu condamnă atacurile împotriva democraţiei. Când oamenii sunt dispuşi să abandoneze ceea ce este mai preţios pentru că se luptă cu frustrarea, deziluzia, oboseala, cu un sentiment de excludere”, a spus preşedintele democrat.

Pentru acest discurs, al patrulea potrivit Casei Albe pe care îl consacră temei democraţiei, Joe Biden a mers în Arizona, fief electoral al fostului senator republican John McCain.

Democratul de 80 de ani, candidat pentru un al doilea mandat, a fost legat de fostul erou de război printr-o prietenie trecând peste diviziunile partizane, simbol, în opinia sa, al valorilor ameninţate de republicanul Donald Trump.

Favorit detaşat al primarelor republicane, fostul preşedinte este acuzat de justiţie că a jucat un rol în asaltul asupra Capitoliului la Washington pe 6 ianuarie 2021 şi că a încercat să inverseze rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020.

În discursul său, Joe Biden a pronunţat numele adversarului său, fapt rar, şi a preluat de câteva ori fragmente din discursurile lui Trump pentru a le denunţa.

„Trump spune că Constituţia i-a dat, citez, dreptul de a face ce vrea ca preşedinte”, a afirmat democratul, denunţând o „noţiune periculoasă”, atacând şi răspândirea „teoriilor conspiraţiei” de către adversarul său şi dorinţa acestuia de a dezbina ţara.

Președintele a apreciat că predecesorul său „nu a fost ghidat de Constituţie, de simţul datoriei sau de respectul faţă de compatrioţi, ci de răzbunare şi ranchiună”.

Citeste si...  Economia României frânează conform estimărilor Comisia Europeană

Joe Biden a citat şi această propoziţie rostită de Donald Trump în martie înaintea unei conferinţe a Partidului Republican: „Vă voi răzbuna”.

„Fără îndoială că Partidul Republican este astăzi dirijat (…) de trumpişti”, a spus Joe Biden, în acest discurs care a coincis cu prima zi a unei anchete de demitere condusă împotriva sa de parlamentari republicani.

Preşedintele a fost deosebit de indignat de „tăcerea asurzitoare” a republicanilor după remarcile „pline de ură” ale lui Donald Trump împotriva şeful Statului-Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img