Bani de la stat pentru companiile care se listează la BVB

Bani pentru companii

Companiile românești care intenționează să se listeze la Bursa de Valori București, pe Piața Reglementată sau AeRO, au posibilitatea să acceseze, din 7 iunie 2024, fonduri nerambursabile care acoperă costurile aferente derulării unei oferte publice sau a unui plasament privat și ulterior, admiterii la tranzacționare, potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

Valoarea totală a sprijinului financiar se ridică la 38,2 milioane de euro, iar o companie poate atrage maximum 300.000 de euro pentru a acoperi costurile cu procesul de listare pe Piața Reglementată, respectiv 70.000 de euro pentru piața AeRO. Proiectele de finanțare pot fi depuse până în 2025, din 7 iunie 2024 până în 31 mai 2025.

Apelul de proiecte „Listarea la bursă a întreprinderilor” se adresează companiilor românești cu capital majoritar privat și este de tip necompetitiv, cu depunere continuă, până în 31 mai 2025.

Solicitările de finanțare sunt evaluate după principiul „primul venit, primul servit”. În cadrul apelului pot fi finanțate costurile directe, parte a procesului tehnic de atragere de capital: servicii juridice, audit financiar și consultanță financiar-contabilă, costurile intermediarilor și ale instituțiilor pieței, costurile legate de promovarea ofertelor publice, precum și achiziția de servicii de consultanță pentru raportul de sustenabilitate și rating ESG. De asemenea, companiile își pot acoperi costurile indirecte asociate prezenței pe piața de capital, respectiv formarea profesională necesară managementului și angajaților pe următoarele teme: guvernanță corporativă, reglementări de transparență bursieră și reglementări privind abuzul de piață, implementarea standardelor de raportare ESG, relația cu investitorii.

Valoarea finanțării alocate reprezintă un procent de maxim 70% din cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 8% din valoarea subscrierilor la acțiunile nou emise în urma unei oferte publice inițiale primare, a unei oferte mixte sau a unui plasament privat. Diferenţa dintre totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului şi ajutorul financiar nerambursabil acordat reprezintă contribuţia proprie a beneficiarului sau cofinanțarea cheltuielilor eligibile.

Citeste si...  ALERTĂ lângă România: Putin trimite submarinele în Marea Neagră, sătul să piardă nave de război

„Dezvoltarea pieței de capital prin creșterea numărului de companii listate, diversificarea sectoarelor economice din care provin și lărgirea bazei de investitori, face parte dintr-o strategie începută acum doi ani, din mandatul de ministru al Finanțelor și mă bucur că acest instrument finanțat prin PNRR arată eforturile conjugate ale statului, ale bursei și ale mediului privat, care continuă într-o formulă de complementaritate ce va ridica nivelul de atractivitate al României, întărindu-ne poziția investițională în regiune și la nivel european”, a declarat Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Bursa este o parte importantă a economiei naționale și reprezintă, alături de sectorul bancar, cea mai important sursă de finanțare a companiilor locale. Ne bucură sprijinul pe care autoritățile îl acordă dezvoltării pieței de capital prin lansarea celui de-al doilea apel de proiecte menit să susțină companiile să se listeze la bursă. Autoritățile statului român sunt alături de noi pe mai multe paliere: prin redactarea și implementarea strategiei de dezvoltare a pieței de capital, prin participarea la îmbunătățirea cadrului de guvernanță (Codul de Guvernanță Corporativă al BVB) și implementarea acestuia la nivelul companiilor publice și prin derularea constantă a programului de finanțare prin emisiunea de titluri de stat FIDELIS listate la bursă. Programul de susținere a dezvoltării companiilor locale prin listarea la bursă, lansat de Guvernul României prin intermediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, contribuie la dezvoltarea economiei românești și aduce antreprenorii locali mai aproape de clopoțelul bursei”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

„De la începutul anului am avut la Bursa de Valori București trei listări de companii care au atras de la investitorii din piață, prin oferta publică și plasamentul privat derulate, peste 140 de milioane de euro. Investitorii de la bursă, atât cei instituționali cât și cei de retail, și-au arătat deja disponibilitatea și interesul de a finanța companiile care doresc să se listeze la bursă sau care emit alte tipuri de instrumente financiare pentru a atrage capitalul necesar dezvoltării businessului.

Citeste si...  Reacția Rusiei după rezoluția PE privind tezaurul. „Datoriile României faţă de Rusia depăşesc de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc”

Apelul de proiecte lansat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene vine într-un moment de dezghețare a pieței listărilor și sperăm ca sprijinul nerambursabil acordat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență să ajungă la cât mai multe companii”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

Apelul de proiecte „Listarea la bursă a întreprinderilor” este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și de la bugetul de stat și a fost făcut public astăzi de MIPE. Bugetul total disponibil este de 38,27 milioane euro, din care 34,77 milioane euro finanțați din Mecanismul de redresare și reziliență și 3,5 milioane euro din bugetul de stat, reprezentând valoarea TVA nedeductibilă aferentă cheltuielilor eligibile. Este al doilea apel de proiecte care sprijină atragerea de capital prin mecanismele pieței de capital și listarea la bursă a întreprinderilor românești lansat de MIPE, în cadrul PNRR. Primul asemenea proiect a fost derulat în martie-aprilie 2023.

Articolul Bani de la stat pentru companiile care se listează la BVB apare prima dată în Money.ro.

Cautimasina.ro