Băncile cresc comisioanele, după limitarea plăţilor cash

Banca Transilvania, liderul de piață bancară din România în ceea ce privește activele, va implementa majorări ale unor comisioane destinate atât populației, cât și firmelor începând cu 1 ianuarie 2024. Este important de menționat că, conform noilor măsuri fiscale guvernamentale, instituțiile bancare vor fi obligate să suporte o taxă de 2% pe cifra de afaceri începând din anul următor, iar analiștii au avertizat că această taxă va fi transferată către clienți.

Astfel, Banca Transilvania va majora în special comisioanele aferente operațiunilor cu numerar la ghișeu, precum:

  • Retragere numerar de la ghișeu în lei: de la 0,8% la 1%
  • Retragere numerar de la ghișeu în valută: de la 0,8% la 1%
  • Depunere numerar la ghișeu: de la 0,3% la 0,5%
  • Plăți intrabancare cu ordin de plată la ghișeu: de la 5 lei la 10 lei
  • Plăți intrabancare urgente cu ordin de plată la ghișeu: de la 16 lei la 30 lei

De asemenea, pentru firme, se va majora comisionul de administrare a contului în lei/valută de la 5 lei pe lună la 10 lei pe lună. Comisionul pentru serviciile de internet banking va crește de la 20 la 25 de lei/lună, incluzând și serviciile de mobile banking, care anterior se plăteau separat.

Este de menționat că, ca urmare a noilor măsuri fiscale, băncile din România vor suporta impozite mai mari începând cu anul viitor, iar conform unei analize PwC, rata efectivă de taxare pentru unele bănci ar putea atinge până la 72% din profitul brut, odată cu implementarea taxei pe cifra de afaceri.

De asemenea, începând cu data de 11 noiembrie, din cauza pachetului de măsuri fiscale, va intra în vigoare o limitare a tranzacțiilor în numerar prin reducerea plafoanelor permise între persoanele fizice și între firme, generând transferul unor operațiuni prin intermediul băncilor, operațiuni pentru care se aplică comisioane.

Citeste si...  South Side Biker Fest Slatina, o nouă ediţie de succes cu bikeri şi rockeri, la Plaja Olt (FOTO)

Plafon pentru plăţile cash

După cum Reporter 24 a relatat despre acest subiect, de la 1 noiembrie, se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică. Potrivit proiectului mai sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

De asemenea, sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

Legea prevede amenzi

Se pot face încasări și plăți cash între o persoană juridică și o persoana fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană. Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. Dacă nu se respecta plafoanele de mai sus se aplica amendă de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul.

Se pot face încasări și plăți între 2 persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

Limitarea plăților cash pentru persoanele fizice va fi extrem de dificil de aplicat, în condițiile în care 40% din populație, inclusiv oficiali guvernamentali, nu dețin carduri bancare.

Conform datelor oficiale, majoritatea pensionarilor își primesc pensia direct de la poștaș, o bună parte dintre salariați merge la casierie pentru a-și ridica salariul, o situație similară fiind întâlnită chiar și în rândul politicienilor, care preferă să ia banii în plic de la casieria instituției publice la care sunt angajați.

Citeste si...  O nouă poza cu Toyota C-HR 2024 înainte de debutul din 26 iunie

Un alt motiv care va face extrem de dificil de aplicat limitarea plăților cash este legat de comisioanele percepute de bănci pentru folosirea POS-urilor, care diminuează substanțial încasările din vânzări ale comercianților de la sate.

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată