Banca centrală din Argentina a devalorizat peso şi a majorat dobânda cheie, după victoria în alegerile primare a libertarianului Javier Milei

Măsurile sunt o încercare a guvernului de a calma pieţele în urma victoriei surprinzătoare a congresmanului argentinian, care i-a conferit cea mai mare cotă de voturi la alegerile primare prezidenţiale din ţară, de aproximativ 30%, depăşind cu mult previziunile.

Pieţele pariau pe rezultate favorabile pentru candidaţii moderaţi.

Alegerile prezidenţiale din Argentina vor avea loc în octombrie.

Acţiunile şi obligaţiunile suverane în dolari din Argentina au scăzut luni.

Banca centrală a declarat luni că peso-ul va fi menţinut la cursul de 350 de unităţi pentru un dolar până la votul din octombrie.

Milei a câştigat pe un val de nemulţumire populară, cu promisiunea că va scăpa de banca centrală şi va dolariza economia Argentinei.

El a pledat, de asemenea, pentru reduceri drastice ale cheltuielilor.

A treia mare economie a Americii Latine, Argentina este prinsă de ani de zile în criză economică şi financiară.

Rezervele valutare ale ţării se micşorează rapid, iar inflaţia sa este prognozată să atingă anul viitor 142,4%.

Argentina este în pragul celei de-a şasea recesiuni într-un deceniu.

Milei este un critic vocal al ceea ce el numeşte clasa politică coruptă, spunând că liderii ţării au aruncat-o dintr-o criză în alta.

El crede că înlocuirea pesoului cu dolarul ar putea calma inflaţia, dar mulţi economişti avertizează că ar declanşa un haos financiar.

 

Citeste si...  Ministrul Cercetării, Bogdan Ivan: Relansăm apelul de proiecte de cercetare din PNRR. Finanţarea maximă acordată pentru un proiect este de maxim 6.000.000 lei

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img