Averea deputatului Nicu Niță a explodat după ce a intrat în PSD. Lista terenurilor, pe 12 pagini

Nicu Niță este unul dintre parlamentarii români care demonstrează că zicala „ai carte, ai parte” ar merita o variantă adaptată, în care cartea este de fapt carnet de partid. Un Bac luat târziu și o facultate privată nu înseamnă că politicianul nu poate deține, cumulat, suprafața a peste 3.000 de terenuri de baschet în județul Brăila. Sau că ar exista vreun conflict de integritate între afacerile sale cu terenuri agricole, cereale și statutul de membru al Comisiei pentru Agricultură în Parlament.

Nicu Niță în câteva cifre

  • Deține 92 de terenuri agricole, intravilane sau extravilane (> 1.3 milioane mp);
  • Avea 31 de ani la încheierea studiilor liceale;
  • Peste 555.000 de lei încasate în ultimul an (până la depunerea declarației de avere în 2022);
  • Avea 51 de ani când a început Facultatea de Drept la Universitatea Ecologică București;
  • 999.000 de lei datorii la bănci.

Proprietăți

Averea la vedere a deputatului PSD de Brăila Nicu Niță este greu de calculat. Lista terenurilor deținute din declarația de avere depusă în 2022 începe la pagina 1 și se termină, ce noroc, la 13. Conform listei, în perioada 2002-2017, Nicu Niță a cumpărat peste 90 de terenuri, ba chiar și trei case, dintre care una la mare și una la munte, de vacanță.

Admite în CV că a simpatizat PSD-ul mult timp, din 1993, dar abia în 2002 a devenit membru activ. Conform presei locale, ca om de afaceri local ar fi „simpatizat” de fapt cu mai toate partidele, susținându-le în campaniile electorale, înainte de a se înregimenta oficial în PSD. În orice caz, decizia de a se alătura acestui partid i-a priit pe mai multe planuri. 

Citeste si...  Astăzi la Electric Castle: Iggy Pop urcă pe Main Stage, The Chemical Brothers nu mai vin la festival

Până în 2002, Nicu Niță avea doar o casă, spațioasă, moștenire din 1987, anul în care și-a luat Bacul. Deci nimic cumpărat de el. Dar lucrurile aveau să se schimbe radical. Începe timid, cu doar două terenuri în comuna Unirea, județul Brăila, în 2002, dar compensează cu încă 15, achiziționate în 2008.

În declarația de avere din 2022 deputatul a listat nu mai puțin de 12 pagini de terenuri, cu o suprafață totală de peste 130 de hectare. La acestea se adaugă 4 case de locuit sau de vacanță.

Deși obține profit din vânzarea de cereale și din arendă, nu este deloc ciudat că deputatul face parte din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

(Sursa: https://www.cdep.ro/declaratii/deputati/2020/avere/210b.pdf

Studii

Tot după intrarea în partid descoperă și pasiunea pentru educație și pentru litera legii, doar că alege stângaci o fabrică de diplome. Omul care a făcut liceul la 27-31 de ani reușește să-și depășească limitele și în perioada 2003-2010 face și facultate, și master. Ambele la Drept, la Universitatea Ecologică București. 

Interesant este și că a început să lucreze abia spre vârsta de 20 de ani, direct ca antrenor al lotului național de motociclism, la Schela de Producție petrolieră Brăila, deși nu avea Bacul luat (dat?). Cu ce s-a ocupat în anii dintre terminarea gimnaziului și angajare, într-o perioadă în care Statul controla îndeaproape opțiunile de carieră ale tinerilor, doar Nicu Niță poate clarifica.

Datorii 

Te-ai aștepta ca o persoană care a încasat peste jumătate de milion de lei în ultimul an fiscal – salariul de deputat, subvenție agricolă, pensie, vânzarea de cereale și din arendă – să nu aibă datorii la bănci. Ei bine, deși în continuare Nicu Niță nu declară vreun cont bancar, acesta are credite de aproape 1 milion de lei.

Citeste si...  Judecătoarea care a închis dosarul „10 August” a ajuns la Inspecția Judiciară. Îl anchetează acum și pe judecătorul care a redeschis dosarul „10 August”

Cu un an în urmă era el cel care împrumută PSD-ul cu 100.000 de lei. 

Averea lui Nicu Niță, deputat PSD
Averea lui Nicu Niță, deputat PSD

Total: 1.316.292 mp, respectiv peste 130 hectare.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Cautimasina.ro

PressHub
PressHubhttps://presshub.ro
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

Cele mai citite articole

spot_img