AUDIO | O dezinformare, demontată. Doar 0,06% din refugiații ucraineni se încadrează la categoria „înstăriți”

Una dintre cele mai toxice manipulări răspândită în România și în țările vecine după ce Rusia a invadat militar Ucraina este cea conform căreia refugiații ucraineni nu merită ajutați, pentru că TOȚI sunt înstăriți. Cei care au asimilat această dezinformare arată cu degetul spre mașinile scumpe cu număr de Ucraina, care au apărut pe șoselele noastre după 24 februarie 2022.

Mărturiile voluntarilor români și datele statistice pe care le-am obținut de la autorități dovedesc, însă, că este doar o minciună lansată de propaganda Kremlinului, o ticăloșie care lovește mai ales în femeile și copiii ucraineni alungați peste granițe de invadatorii ruși care le bombardează casele fără milă.

Scopul urmărit de propagandiști? Zdrobirea solidarității manifestate încă din primul moment de românii, moldovenii, polonezii, cehii, slovacii și ceilalți vecini care i-au primit cu brațele deschise pe ucrainenii oropsiți de „fratele mai mare de la Răsărit”.

blank

„Când auzi pe cineva că invidiază mașina unui ucrainian, arată-i că nu are doar mașină scumpă, ci și vilă cu piscină…

Arată-i imaginile, sunt din zona orașului Bakhmut, de unde provin mulți dintre refugiații aflați în România.

Ce ziceți? Faceți schimb de mașini? Și de soartă!”, este ironia amară care însoțește 1 minut de imagini cutremurătoare postate la începutul acestei luni de Vasile Vlașin, președintele organizației „Părinți salvatori” și unul dintre cei mai activi dintre voluntarii români care i-au ajutat continuu pe ucraineni.

Vezi aici clipul video postat de Vasile Vlașin.

AUDIO Cum și cine fură banii alocați de România pentru refugiații ucraineni

Cum s-a răspândit dezinformarea în toată regiunea

Tentative de a sparge solidaritatea cu ucrainenii au existat din primele zile ale invaziei, mai întâi prin vehicularea unor mici neînțelegeri sau conflicte, lucru semnalat public în Republica Moldova chiar de către președintele statului, Maia Sandu.

Citeste si...  Judecătorii brașoveni cer CJUE să interpreteze decizia Curții Constituționale privind prescripția dosarelor

„Asistăm la un efort concertat, organizat, de divizare a societății pe tema refugiaților. Acest lucru este inacceptabil și trebuie oprit. (…) Exploatarea și manipularea intenționată cu tensiunile dintre oameni, în condiții de război la hotarul țării, va fi penalizată conform legii”, declara, vineri, 4 martie 2022, președinta Maia Sandu în cadrul unui briefing, subliniind și că acumularea de capital politic prin exploatarea fricilor oamenilor înfricoșați de război este ilegitimă și josnică.

Patru luni mai târziu, AFP avertiza asupra faptului că dezinformarea privind averile refugiaților ucraineni traversase deja granițele europene.

„Din Varșovia la București, social media a fost invadată de imagini fără sursă precizată în care apar mașini de lux înmatriculate în Ucraina despre care diverși anonimi susțineau că ar aparține unor ucraineni ce stau la coadă pentru ajutor guvernamental.

Comentariile exprimă resentimentul și chiar furia față de politicienii care se presupune că îi ajută pe ucraineni în loc să ajute populația locală. Formulările online variază de la țară la țară, dar mesajul central este același: Ucrainenii iau «de la noi”», relata în iulie AFP, dând mai multe exemple din Cehia, Polonia și România.

„90% dintre cei  care ne trec granița sunt din clasa bogaților, a celor care își permit să dea mită 1.000 – 1.500 de euro vameșilor ucraineni ca să le permită trecerea”, susținea o postare pe Facebook în limba română menționată în cadrul

PressHub
PressHubhttps://presshub.ro
Cea mai răspândită rețea de presă din România!