Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atrage atenţia utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă asupra riscului de roaming involuntar în peste 350 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţele de graniţă ale României, în contextul călătoriilor de vară şi al altor activităţi în aceste zone.
Roaming involuntar și costurile suplimentare
ANCOM precizează că intrarea în roaming involuntar poate genera costuri suplimentare semnificative pentru apeluri, mesaje şi date mobile, chiar şi în cazul în care utilizatorii nu au trecut efectiv graniţa. Roamingul involuntar apare atunci când telefonul mobil se conectează automat la reţelele de telefonie mobilă din ţările vecine, din cauza semnalului mai puternic al acestora comparativ cu cel al reţelei locale.
Zone cu risc ridicat
Conform Legii nr. 255/2023, ANCOM a identificat şi publicat lista unităţilor administrativ-teritoriale cu risc de roaming involuntar. În judeţele de graniţă, acestea sunt:
- Mehedinţi – 33 UAT-uri
- Timiş – 31 UAT-uri
- Botoşani – 29 UAT-uri
- Satu Mare – 28 UAT-uri
- Bihor – 26 UAT-uri
- Iaşi – 22 UAT-uri
- Dolj – 21 UAT-uri
- Caraş-Severin – 19 UAT-uri
- Suceava – 19 UAT-uri
- Giurgiu – 15 UAT-uri
- Arad – 15 UAT-uri
- Constanţa – 13 UAT-uri
- Călăraşi – 13 UAT-uri
- Vaslui – 13 UAT-uri
- Tulcea – 13 UAT-uri
- Galaţi – 11 UAT-uri
- Maramureş – 11 UAT-uri
- Teleorman – 14 UAT-uri
- Olt – 10 UAT-uri
Impactul roamingului involuntar
Principalul risc asociat cu roamingul involuntar este generarea de costuri suplimentare, deoarece utilizatorii pot fi taxaţi cu tarife de roaming internaţional, chiar dacă nu au trecut efectiv graniţa. ANCOM avertizează că, în special la graniţa cu Republica Moldova, Serbia şi Ucraina, costurile suplimentare pot fi considerabile, deoarece aceste ţări nu sunt membre UE şi nu aplică tarifele de roaming reglementate la nivelul Uniunii.
Recomandările ANCOM
Pentru a evalua riscul de roaming involuntar şi pentru a verifica nivelul de semnal din România, ANCOM recomandă utilizarea hărţii interactive disponibile pe Aisemnal.ro. Această platformă reflectă acoperirea cu semnal mobil pentru tehnologiile 2G, 3G şi 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi în România.
Pentru a evita costurile suplimentare asociate cu roamingul involuntar, ANCOM recomandă:
- Selectarea manuală a reţelei de telefonie mobilă pentru a evita conectarea automată la o reţea străină.
- Verificarea setărilor de roaming ale telefonului şi dezactivarea roamingului de date în zonele de graniţă.
- Monitorizarea mesajelor de bun venit primite de la operatorii străini care informează despre activarea roamingului.
- Verificarea tarifelor de roaming aplicabile la operatorul de telefonie mobilă pentru a anticipa costurile posibile.
Dacă utilizatorii observă că au fost taxaţi pentru roaming involuntar, trebuie să contacteze imediat serviciul de relaţii cu clienţii al operatorului de telefonie mobilă pentru clarificări. În cazul în care problema nu este rezolvată, utilizatorii pot adresa o plângere către ANCOM.
Articolul Atenție! Cum te poți trezi cu cost suplimentar de roaming pe factura de telefon, fără să ieși din țară apare prima dată în Money.ro.