Astăzi în istorie. Se împlinesc 130 de ani de la înființarea Ziua Jandarmeriei Rurale

Asăzi, se împlinesc 130 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale în România, iar Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt a marcat această zi de referință prin organizarea unei activități în cadrul căreia au fost prezentate materiale documentare privind istoricul, organizarea și rolul structurilor rurale de jandarmi.

„Se instituie pentru toată întinderea regatului un corp de Gendarmerie rurală menit a veghea, în comunele rurale, la siguranţa publică, la menţinerea ordinei şi executărei legii”…  așa începea articolul 1 din „Legea asupra Gendarmeriei Rurale” promulgată la 1 septembrie 1893 prin Decret Regal de Regele Carol I.

Inspirată din legislaţia şi modelele unor ţări cu solide regimuri constituţionale ca: Franţa, Italia, Belgia, ”Legea asupra Gendarmeriei Rurale” a reprezentat un moment de referinţă, un reper istoric în dezvoltarea şi modernizarea Jandarmeriei Naţionale, în deplină concordanţă cu dezvoltarea şi modernizarea organelor statului român.

Devenită un corp militar de elită al acelor vremuri, Jandarmeria Rurală a fost prezentă în toate marile evenimente sociale, economice, politice şi militare cunoscute în România, funcţionând neîntrerupt până în anul 1949.

„Noi, jandarmii de astăzi, an de an, la această dată, ne îndreptăm cele mai alese gânduri de recunoștință și respect către înaintașii noștri și către eroii jandarmi din toate timpurile”, spune Simona Floricel, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Olt.

Citeste si...  Minciuni oficiale: Deraierea trenului marfar, în Teleorman, produsă din cauza CFR Călători

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată

Cele mai citite articole

spot_img