Arestovici, împotriva lui Zelenski. Fostul consilier prezidențial va candida la alegerile prezidențiale

Fostul consilier prezidențial ucrainean, Alexei Arestovici, a anunțat că va candida împotriva președintelui Volodimir Zelenski la alegerile ce ar trebui să aibă loc în martie 2024, relatează Interfax Ucraina.

Fostul consilier prezidențial, Alexei Arestovici, le-a spus jurnaliștilor de la Interfax că va candida la alegerile prezidențiale din Ucraina. Alegerile vor avea loc în 2024. Arestovici a publicat miercuri pe conturile sale de pe rețelele de socializare mai multe propuneri de reforme politice, economice, sociale, militare și de altă natură. El a confirmat că propunerile vor sta la baza platformei sale electorale. „Va fi finalizată de experți, am publicat-o pentru a începe discuția. Obiecțiile, opiniile, sfaturile, criticile sunt binevenite”, a notat fostul consilier prezidențial.

Arestovici: Ucraina să își asume „varianta Kissinger”

Arestovici propune ca Ucraina să își asume „varianta Kissinger” în privința negocierilor cu Occidentul. „Cerem aderarea la NATO cu obligația de a nu recâștiga teritoriile ocupate la momentul aderării. Acestea trebuiesc recuperate doar prin mijloace politice”, a explicat Arestovici.

Arestovici

„Pe front, trecem la o apărare strategică. Schimbăm politica de recrutare în Forțele de Apărare pentru a se concentra pe viața umană și dezvoltarea specialiștilor. Modificăm sistemul de mobilizare. Introducem pregătirea rezervelor pentru prevenire și rotație a mobilizaților. Permitem bărbaților să părăsească țara cu condiția întoarcerii în caz de convocare”, mai propune Arestovici.

Cauza demisiei din funcția de consilier prezidențial

Arestovici a fost consilier prezidențial al Ucrainei pe probleme de comunicare strategică în domeniul securității naționale între 1 decembrie 2020 și data de 17 ianuarie 2023. Și-a dat demisia în urma unui scandal.

„Vreau să dau un exemplu de comportament civilizat. O greșeală fundamentală, apoi demisia”, a anunțat el pe Twitter, atunci.

Citeste si...  Alertă la mare! O bacterie ucigașă a fost descoperită în apă. Care sunt simptomele și cum se transmite

El și-a prezentat demisia la doar 3 zile după ce a afirmat după atacul rusesc cu rachete ce a lovit o clădire rezidențială din Dnipro, ucigând 44 de persoane, că racheta a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană ale Ucrainei, căzând însă pe blocul de locuințe.

„Prezint scuzele mele sincere victimelor şi rudelor lor, locuitorilor din Dnipro şi tuturor celor care au fost profund afectaţi de versiunea mea prematură eronată privind cauza pentru care racheta rusească a lovit o clădire rezidenţială”, a transmis el odată cu demisia.

Propaganda de la Moscova și oficialii ruși

Afirmația sa de după atacul cu rachete a fost imediat preluată de propaganda de la Moscova și oficiali ruși, inclusiv de purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, și a declanșat indignare publică în Ucraina. O zi mai târziu, Arestovici și-a explicat mai detaliat poziția, afirmând că „era obosit” în momentul în care a făcut comentariul în timpul unui interviu acordat pentru canalul de Youtube al fostului avocat rus Mark Feigin.

Arestovici a devenit unul dintre cei mai cunoscuți oficiali ucraineni după începerea invaziei rusești,. El a fost însărcinat cu prezentarea evoluțiilor de pe front publicului larg. Până la demisia sa din funcție, el a găzduit un podcast zilnic pe acest subiect, fiind consilierul lui Zelenski cu cea mai mare vizibilitate în rândul publicului ucrainean.

El este cunoscut de ucraineni și pentru faptul că a declara încă în 2019 că un război cu Rusia este invetabil.

Arestovici

Alexei Arestovici, suspectat că e una dintre „sursele” revistei Time

„Acest articol îl condamnă pe Zelenski la singurătate și judecata istoriei – la singurătate.El nu are pe nimeni pe care să dea vina, decât pe sine”, a scris Arestovici marți pe canalul său de Telegram. El a făcut refere la reportajul publicat de revista Time privind starea de spirit pesimistă printre adminsitrația de la Kiev.

Citeste si...  Mașină parcată pe linia de tramvai în București. Traficul îngreunat zeci de minute

„Oricât de mult ai nega realitatea, aceasta nu dispare. Una dintre etapele acestei negări a realității este încercarea de a da vina pe blestematii de Shusteri pentru tot, în loc să te privești în ochi”, a adăugat el. Articolul din revista Time este semnat de cunoscutul reporter american Simon Shuster.

După publicarea materialului din revista Time unii jurnaliști ucraineni l-au acuzat pe Arestovici că ar fi una dintre sursele anonime care au făcut comentarii incendiare pentru Shuster.

„Se amăgește singur. Am rămas fără opțiuni. Nu câștigăm.Încercați să-i spuneți asta”, a declarat una dintre sursele citate cu privire la lipsa de disponibilitate a lui Zelenski de a încerca să poarte cu Moscova orice fel de discuții de pace sau privind un armistițiu.

Shuster nota în articol că sursa în cauză este „unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Zelenski”.

Agenția Interfax notează că în Ucraina există o dezbatere publică privind eventuala modificare a legii, potrivit interfax.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img