Combinatul siderurgic ArcelorMittal din Hunedoara a anunțat că își va întrerupe activitatea pentru o perioadă de șase săptămâni, până la finalul lunii martie. Această decizie vine în contextul dificultăților economice generate de costurile ridicate la energie electrică și necesitatea de reducere a pierderilor financiare.
“Având în vedere dificultățile economice cu care se confruntă societatea cauzate de prețurile foarte mari la energie electrică și necesitatea de a lua măsuri urgente pentru diminuarea pierderilor și adaptarea Societății la dificultățile economice, inclusiv prin reducerea de costuri, precum și ca măsură de protecție a salariaților, Consiliul de Administrație al ArcelorMittal Hunedoara SA a hotărât întreruperea temporară a activității societății pentru perioada 14.02.2025 – 31.03.2025 și plata cu 75% din salariul de bază a salariaților afectați de această măsură”, se arată în comunicatul transmis Bursei de Valori București (BVB), semnat de președintele Consiliului de Administrație, Augustine Kochuparampil.
Aceasta nu este prima decizie de acest gen luată de companie. În decembrie 2024, combinatul a mai trecut printr-o oprire temporară a activității, motivată atunci de lipsa comenzilor. Activitatea a fost suspendată între 9 decembrie și 31 decembrie, iar angajații au primit tot 75% din salariu.
Pe fondul unui plan amplu de reducere a costurilor la nivel global, ArcelorMittal Hunedoara anunțase încă de la începutul anului 2024 intenția de a reduce cu 20% personalul din sectorul administrativ. Grupul a demarat un program de economisire de un miliard de dolari, după raportarea unor profituri peste estimări în trimestrele anterioare.
Combinatul siderurgic din Hunedoara a fost privatizat în 2003, după un lung proces de restructurări care a început la mijlocul anilor ’90. Aceste măsuri au dus la o scădere semnificativă a numărului de angajați, de la aproape 20.000 în 1991, la circa 2.500 în 2004, când combinatul a fost preluat de grupul ArcelorMittal.
De-a lungul anilor, mai multe unități de producție considerate neviabile, printre care oțelăriile Siemens Martin, Cocseria, Aglomeratorul și furnalele, au fost închise, dezafectate și demolate. Astăzi, la două decenii de la privatizare, combinatul mai are aproximativ 600 de angajați și produce circa 200.000 de tone de oțel brut anual.
Măsura recent anunțată de suspendare a activității reflectă provocările majore cu care se confruntă industria siderurgică, atât la nivel național, cât și internațional, în contextul creșterii prețurilor la energie și al incertitudinilor economice globale.