Apel pentru medici, după conferinţa organizată de AUR în Parlament: „Să practice o medicină bazată pe dovezi”. VIDEO

Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, a făcut un apel la comunicare responsabilă, cu privire la tratamentele Covid-19, după ce AUR a organizat o conferinţă în Parlament la care mai mulţi medici exprimat puncte de vedere împotriva vaccinurilor şi a măsurilor luate pentru gestionarea pandemiei.

Coriu a reamintit că cei din Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România au susţinut şi iniţiat propuneri de modificări legislative care să permită sancţionarea oricărui medic, prin suspendarea exercitării profesiei, în cazul în care acesta prezintă în spaţiul public teorii nevalidate ştiinţific care ar putea duce în eroare populaţia cu privire la starea de sănătate şi care poate să pericliteze sănătatea publică.

„În concordanţă cu mesajele transmise în mod repetat, în situaţii similare, Colegiul Medicilor din România face apel la o comunicare responsabilă în privinţa tratamentelor pentru COVID-19, precum şi a altor afecţiuni, implicit asupra modului în care sunt prezentate experienţe subiective, fie că acestea au ca sursă invocată activitatea profesională a medicilor, fie că sunt amintite în spaţiul public ca situaţii personale, prin care o persoană ar fi trecut în calitate de pacient.

Colegiul Medicilor din România subliniază şi faptul că astfel de dezbateri nu trebuie cu atât mai mult să fie folosite cu scopul de a promova imaginea, interesele sau perspectivele unor partide politice. În situaţii similare celor descrise mai sus, structurile abilitate ale CMR au demarat anchete disciplinare, proceduri care sunt în curs de desfăşurare, în diferite etape”, arată comunicatul de presă al Colegiului Medicilor din România.

Medicii care promovează informații nevalidate științific pot fi sancționați

Preşedintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Daniel Coriu, precizează că au fost susţinute modificări legislative pentru a sancţiona medicii care prezintă informaţii nevalidate ştiinţific, în spaţiul public.

Citeste si...  Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național

„Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România a susţinut şi a demarat modificări legislative – propuneri de texte de lege pe care le-am înaintat Parlamentului României – care să permită sancţionarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spaţiul public teorii care nu sunt validate ştiinţific, iar prin informaţiile transmise poate duce în eroare populaţia în privinţa stării de sănătate şi poate periclita sănătatea publică”, a afirmat Daniel Coriu, conform sursei citate.

„Responsabilitatea cadrelor medicale vizează atât actul medical în sine”

Colegiul Medicilor din România mai atrage atenţia asupra faptului că medicii au responsabilitatea de a disemina informaţii bazate pe dovezi ştiinţifice evidente, din surse sigure, şi de a prescrie tratamente conform ghidurilor şi protocoalelor în vigoare, precum şi recomandărilor instituţiilor din domeniu.

„Responsabilitatea cadrelor medicale vizează atât actul medical în sine, cât şi modalitatea de a comunica informaţii menite să influenţeze succesul unui tratament. Recomandarea nu încalcă sub nicio formă dreptul la liberă exprimare şi la liberă informare, ci susţine un comportament cu rol educaţional, asociat cultivării şi promovării gândirii critice şi a metodei ştiinţifice.

În concluzie, Colegiul Medicilor din România face apel la toţi medicii români să practice o medicină bazată pe dovezi şi să recomande tratamente în baza ghidurilor şi a protocoalelor terapeutice, precum şi să comunice responsabil în spaţiul public cu privire la toate afecţiunile medicale”, conchide sursa menţionată.

„O poziţie oficială fermă”

Reacţia vine după ce membrii organizaţiei Reţeaua de Solidaritate, care reuneşte profesionişti din mai multe domenii din diaspora şi din ţară, inclusiv din cel medical, cer Colegiului Medicilor din România să ia o „poziţie oficială fermă” şi să dispună măsuri pentru a „preveni transmiterea informaţiilor false”, după ce, la Parlamentul României, a fost organizată de către AUR o conferinţă în care mai mulţi medici, ale căror nume au devenit cunoscute în perioada pandemiei de COVID, au exprimat puncte de vedere împotriva vaccinurilor şi a măsurilor luate pentru gestionarea pandemiei.

Citeste si...  Alertă! Medicamente retrase urgent din farmacii! Nu le mai luați dacă le aveți în casă

Una dintre afirmaţiile făcute în cadrul conferinţei a fost aceea că „se vrea să existe o pandemie continuă, vedem câte tulpini merg din acest SARS-CoV-2, până se va transforma în sclavi toată populaţia planetei”.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img