Analiză retailer: Prețurile principalelor categorii de materiale pentru construcții au scăzut cu până la 25% în 2023

Prețurile materialelor de construcții și ale materiilor prime pentru mobilier au înregistrat scăderi majore începând cu a doua jumătate a acestui an, arată o analiză făcută de retailerul în domeniu Mathaus, parte a grupului Arabesque. În 2023, cele mai importante ajustări ale prețurilor au fost înregistrate la materiile prime pentru mobilier, unde materiale precum PAL sau MDF au fost vândute cu 30%, respectiv 34% mai ieftin față de perioada similară din 2022. Alte materiale ale căror prețuri au scăzut cu până la 25% sunt oțelul beton și materialele pentru realizarea termosistemelor.
Specialiștii retailerului susțin că există o tendință de scădere a prețurilor, acest lucru impulsionând proiectele clienților și planurile de renovare sau amenajare a locuinței.
Statistica realizată de retailer  a fost bazată pe evoluția prețurilor monitorizate în perioada septembrie – octombrie 2023 versus perioada similară a anului 2022. Au fost analizate principalele categorii de materiale și produse dintre cele mai vândute de retailer atât online cât și în magazinele fizice.
Potrivit analiștilor, prețurile au o tendință de scădere.
Materia primă pentru construcții, cu 25% mai ieftină
Clienții care au început anul acesta proiectul de construcție al casei au beneficiat de echilibrările de preț la multe materiale. Prețul oțelului a scăzut cu 25%, iar țevile și profilele pentru construcții au înregistrat și ele o reducere de 10%. În cazul zidăriei din cărămidă și BCA  prețul mediu pe tonă este mai mic cu 5%.
Plăcile OSB au o diminuare a prețului cu 20%, polistirenul expandat cu 24% iar vata minerală cu 8%, în timp ce mortarele au prețuri mai mici față de aceeași perioadă a anului trecut cu până la 5%.
În ceea ce privește produsele de amenajări exterioare, prețul profilelor WPC este cu 10% mai mic.
Printre categoriile cu cele mai evidente scăderi de preț în ultimul an a fost categoria de materie primă pentru mobilier. Specialiștii arată că, în octombrie 2023 comparat cu aceeasi perioadă a anului trecut, prețul la PAL a scăzut cu 30%, al MDF cu 34%, PAL melaminat cu 20%, iar blaturile de bucătărie au fost și ele mai ieftine cu 30%.
„Clienții care au avut ca obiective constucția, renovarea locuinței sau eficientizarea costurilor cu energia prin termoizolare au avut de câștigat anul acesta. Statisticile noastre arată că prețurile în multe categorii de produse au scăzut comparativ cu 2022 și sperăm ca piața să își continue proiectele având în vedere aceste informații. În ciuda scăderilor, sunt anumite categorii care și-au păstrat prețul sau au suferit ușoare creșteri cum am observat la parchet, sanitare sau la categoria electricelor cum ar fi corpurile de iluminat”, a declarat Cristi Matei, director de retail al Mathaus.

Citeste si...  Cometex, parte a grupului Altex, a investit 4 milioane de euro în primul parc de retail din Vatra Dornei

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img