Alexandru Rafila anunță că numărul de cazuri de rujeolă au explodat. Care este cauza

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a spus, joi, că este posibil să avem mai multe cazuri de rujeolă şi a explicat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii are experţi care au observat, prin studii foarte serioase, că acolo unde acoperirea vaccinală este de 95%, nu mai apar focare epidemice.

„Dacă scazi dub 90% sau la 80%, cum e cazul nostru, poate să existe o astfel de situaţie”, a mai spus ministrul despre riscul apariţiei de focare. Ministrul a ţinut să precizeze că noi am ajuns deja într-o situaţia îngrijorătoare, pentru că ne aflăm pe un trend descrescător în privinţa vaccinării.

„E posibil să avem mai multe cazuri de rujeolă, întotdeauna au fost periodic astfel de epidemii, au fost şi unele care s-au soldat cu decese, în urmă cu circa zece ani”, a declarat ministrul Sănătăţii, întrebat dacă există riscul izbucnirii unui focar de rujeolă. Alexandru Rafila a precizat că legislaţia actuală permite fără niciun fel de problemă izolarea copiilor care nu sunt vaccinaţi, pe perioada evoluţiei, într-o şcoală, a focarului, astfel încât să nu intre în contact cu copiii care sunt bolnavi.

„Vaccinarea oferă protecţiei împotriva îmbolnăvirii în marea majoritate a cazurilor, dar nu în toate cazurile. (..) Nu există o protecţie absolută, după administrarea unui vaccin, şi chiar dacă sunt vaccinaţi, mai pot apărea cazuri de îmbolnăvire. Dar, la marea majoritate nu apar cazuri”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Ce au observat experții OMS

Rafila a mai spus că România este membră în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar ei au experţi care au observat, prin studii foarte serioase, că acolo unde acoperirea vaccinală este de 95%, nu mai apar focare epidemice, pentru că transmiterea în cadrul unei comunităţi nu se mai produce.

Citeste si...  Gripa aviară, mai periculoasă decât COVID-19. Epidemiolog, despre originea virusului: „Este 100% politică şi 0% ştiinţă”

„Dacă scazi dub 90% sau la 80%, cum e cazul nostru, poate să existe o astfel de situaţie”, a explicat ministrul, precizând că este un calcul statistic care arată că de exemplu într-o şcoală în care sunt 95% dintre copii vaccinaţi, probabilitatea ca un copil infectat să se întâlnească cu un copil care nu este protejat este foarte mică.

„Este o chestiune de natură profesională, ştiinţifică, când văd cum sunt incitaţi şi manipulaţi grosolan aceşti oameni, aici, în faţa ministerului, de o persoană care spunea că îşi vaccinează copilul, că nu e nebun şi normal îl vaccinează dar el militează împotriva obligativităţii, noi declarând public şi nu numai, dovedind că nu există niciun fel de obligativitate, şi totuşi manifestaţia continuă, lucrurile acestea ar trebui să ne dea tuturor de gândit, atunci când merg la vot, cui îşi dau votul şi cui îşi încredinţează viaţa lor şi a copiilor lor”, a spus ministrul.

Rafila a mai afirmat că procentul de acoperire vaccinală recomandat pentru protejarea populaţiei este de 95%, în general.

”Noi am ajuns deja într-o situaţia îngrijorătoare. Importantă nu este cifra cât este trendul. Noi ne aflăm pe un trend descrescător, pentru că, dacă am fi la aceleaşi cifre dar cu un tren crescător, atunci perspectivele sunt să ajungem la o acoperire vaccinală bună. Dar fiind pe un trend descrescător, atunci perspectivele sunt să ajungem la o acoperire vaccinală foarte îngrijorătoare şi cred că toată lumea, presa, personalul medical şi mai ales părinţii trebuei să ştie acest lucru, că un vaccin protejează şi poate şi salva o viaţă”.

Parteneri

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img