Alegeri locale 2024, incidente la vot: 11 dosare penale deschise în primele ore ale alegerilor. Acuzaţii de cumpărare a voturilor în Ploieşti

Alegeri locale 2024. Secţiile de vot s-au deschis la ora 07.00 şi, după cum era de aşteptat, au apărut şi problemele. MAI anunţă că în ultimele ore au fost înregistrate 73 de sesizări şi că au fost deschise dosare penale pentru 11 posibile infracţiuni. Vedeți în timp real prezența la urne.

Alegeri locale 2024. De la deschiderea urnelor au fost înregistrate 73 de sesizări privind posibila încălcare a legislației în context electoral, a transmis MAI. Potrivit ministerului, numărul de sesizări primite este cu 37,6% mai mic decât cel înregistrat la precedentele alegeri locale și europarlamentare.Dintre sesizările primite, 19 nu s-au confirmat, iar alte 17 sunt în curs de investigare. Polițiștii au întocmit dosare penale pentru 11 posibile infracțiuni și au aplicat 17 sancțiuni contravenționale: 9 avertismente și 8 amenzi în valoare de 7.800 de lei.

Alegeri locale 2024: Primarul dintr-un sat constănţean ar fi agresat un alegător după ce ar fi încercat sa ii ofere bani

UPDATE 12:20 Primarul din satul constănţean Băneasa ar fi agresat un alegător, după ce ar fi încercat să îi ofere bani, iar votantul a refuzat.

„La data de 9 iunie, polițiști din cadrul Poliției municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală Băneasa au fost sesizați de un bărbat cu privire la faptul că un candidat la Primăria Băneasa i-ar fi oferit suma de 1.000 de lei, pentru a-l vota. Pentru că ar fi refuzat, candidatul l-ar fi agresat fizic”, potrivit reprezentanţilor poliţiei.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de coruperea alegătorilor și purtare abuzivă.

UPDATE 12:00 Un bărbat a ajuns la spital după ce ar fi fost bătut într-o secție de votare din Slatina, județul Olt.

„Astăzi, 09 iunie 2024, la ora 10.59, s-a prezentat în Unitatea de Primire Urgențe un bărbat în vârstă de 43 de ani, afirmativ victimă a unei agresiuni fizice care a avut loc în cadrul unei secții de votare din Municipiul Slatina”, au informat reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Olt. Bărbatul este stabil hemodinamic și este în curs de investigații și tratament de specialitate.

Președintele unei secții de votare din Ilfov nu s-a prezentat la secție

UPDATE 11:50 Președintele unei secții de votare din Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, nu s-a prezentat la secție. IPJ Ilfov anunță că a făcut, duminică, verificări la o secție de vot din Ștefăneștii de Jos.

„A rezultat că președintele secției de votare de la Secția 274 din Ștefăneștii de Jos nu s-a prezentat la secția de votare respectivă”, spune sursa citată. Atribuțiile acestuia au fost preluate de către locțiitorul președintelui secției de votare.

UPDATE 11:40 Un bărbat este acuzat că a sustras buletinul altei persoane pentru a o împiedica să voteze. Incidentul s-a produs în județul Tulcea. Polițiștii au fost anunțați de un funcționar public.

Potrivit anchetatorilor „duminică, în jurul orei 07:10, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Mihail Kogălniceanu au fost sesizați de către un funcționar public, angajat al unei instituții publice, cu privire la faptul că unui cetățean care se afla la secția de votare i-a fost sustras actul de identitate de către o altă persoană”. În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit faptul că un bărbat de 68 de ani i-a sustras actul de identitate persoanei în cauză, cu intenția de a o împiedica să-și exprime votul. În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale, au precizat anchetatorii.

O femeie din Mehedinţi a încercat să introducă în urnă 4 buletine

UPDATE 11:30 O femeie din orașul Baia de Aramă a încercat să introducă în urna de vot 4 buletine ștampilate, deși anterior introdusese în urne buletinele de vot pentru care avea dreptul de alegător. Poliția orașului Baia de Aramă a fost sesizată cu privire la faptul că la secția de votare nr. 76 din orașul Baia de Aramă este un conflict în desfășurare.

Citeste si...  Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, a fost decorat de Ucraina: România sprijină Ucraina cu tot ce poate. Istoria vecinătății noastre e istoria unei mari neînțelegeri

Polițiștii au stabilit că o femeie de 58 de ani, din orașul Baia de Aramă ar fi fost surprinsă de membrii comisiei de votare încercând să introducă în urna de vot un număr de 4 buletine ce aveau aplicată ștampila cu mențiunea ,,votat 09.06.2024″, pe care le avea asupra ei, deși anterior introdusese în urne buletinele de vot pentru care avea dreptul de alegător.

UPDATE 11:00 Polițiștii au deschis dosare penale pentru fraudă la vot după ce mai multe persoane ar fi primit mai multe buletine de vot la o secție de votare din Pașcani, județul Iași.

Polițiștii au declanșat verificări ca urmare a informațiilor referitoare la faptul că la o secție de votare de pe raza municipiului Pașcani, membrii comisiei de votare ar fi dat mai multor persoane, câte patru buletine de vot, în loc de unul, arată IPJ Iași.

Polițiștii au identificat persoanele care ar fi primit mai multe buletine de vot. În cauză au fost întocmite două dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fraudă la vot. Cercetările continuă în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs incidentul, urmând a fi dispuse măsuri legale.

Sesizare de cumpărare de voturi, la Ploieşti

UPDATE 10:50 Un candidat la funcţia de primar al municipiului Ploieşti a sesizat Poliţia referitor la faptul că într-o zonă a oraşului se cumpără voturi, poliţiştii efectuând verificări.

„Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Ploieşti au fost sesizaţi de un candidat la funcţia de primar al municipiului Ploieşti despre faptul că pe o stradă din municipiul Ploieşti se oferă sume de bani în scopul votării de către alegători a unui anume candidat. În baza sesizării, a fost constituită echipă operativă pentru verificarea aspectelor sesizate”, informează, duminică, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova.

Potrivit sursei citate, poliţiştii deplasaţi la faţa locului au efectuat verificări în zona indicată, dar nu au fost identificate persoanele reclamate. „Fiind contactat apelantul, acesta a precizat că două persoane din municipiul Ploieşti ar fi strâns cărţile de identitate de la mai mulţi locatari din cartierul Radu de la Afumaţi, urmând ca, în cursul zilei de 9 iunie, să le ofere o sumă de bani în scopul votării unui anume candidat şi a unei formaţiuni politice. Cele două persoane nu au fost identificate nici la adresa sesizată, dar nici la domiciliile acestora”, mai precizează IJP.

UPDATE 10:40 O alegătoare din Dolj reclamă că i-a fost violată confidențialitatea votului. Polițiștii au făcut dosar penal. Poliţiştii din Coșoveni au fost sesizaţi de o femeie, de 49 de ani, din comuna Teasc, că, în timp ce vota la Secția de votare nr.503, din comuna Teasc, i-ar fi fost violată confidențialitatea votului.

Femeia a declarat că i-au fost înmânate două buletine de vot pentru alegerea primarului, aspect constatat în cabina de votare.

Ulterior, după ce a pus ştampila pe unul dintre buletinele de vot, femeia a declarat că a prezentat ambele buletine de vot președintelui secției de votare, care ar fi luat la cunoştinţă de opţiunea electorală exprimată. A fost întocmit dosar penal pentru violarea confidențialității votului și cercetările continuă.

Buletine de vot deja ștampilate la o secție din Sectorul 2
UPDATE 10:30 Poliția Capitalei face cercetări după ce a fost sesizată cu privire la existența unor buletine de vot deja ștampilate la o secție din Sectorul 2.

Polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 7 Poliție au fost sesizați de către o persoană, candidat la alegerile pentru Consiliului General, cu privire la faptul că, în incinta unei secții de votare din Sectorul 2, ar exista buletine de vot deja ștampilate.

În urma verificărilor făcute s-a stabilit faptul că cele sesizate se confirmă. Cercetările sunt continuate de către Secția 7 Poliție, pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale.

Sesizare la Poliţie, în Arad, după ce autocolante electorale au fost lipite pe retrovizoarele maşinilor
UPDATE 10:00 Reprezentanţii PNL Arad au depus, duminică, o sesizare la Poliţie după ce pe zeci de maşini din oraş au fost lipite, pe oglinzile retrovizoare, autocolante electorale pe care sunt tipărite sigla partidului şi îndemnul pentru a se vota PNL, dar partidul neagă orice implicare şi acuză că adversari politici au recurs la acest gest pentru a enerva electoratul.

Citeste si...  Nicușor Dan spune că va cere votul simpatizanților PNL, chiar dacă partidul a refuzat să îl sprijine: Ca să nu revină administrația PSD

De dimineaţă, deci de şoferi din zona străzii Călimăneşti, din municipiu, şi-au găsit pe oglinzile maşinilor autocolante pe care este scris „Votaţi PNL” şi apar fotografiile europarlamentarului Gheorghe Falcă şi primarului Călin Bibarţ, ambii candidaţi pentru noi mandate.

Mai mulţi oameni au sunat la PNL pentru a se plânge, iar mai departe organizaţia judeţeană a partidului a sesizat Poliţia. „La data de 9 iunie a.c., în jurul orei 9, poliţiştii arădeni au fost sesizaţi despre faptul că, pe o stradă din municipiu, pe oglinzile mai multor maşini, au fost lipite autocolante cu fotografiile a doi candidaţi. În prezent, se fac verificări cu privire la aspectele sesizate şi luarea măsurilor legale”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Claudia Iuga.

„Considerăm că în spatele acestei acţiuni sunt adversari politici. Este un gest făcut pentru a enerva oamenii, pentru ca ei să învinovăţească PNL. Vă daţi seama că acele autocolante se dezlipesc greu de pe oglinzi şi obturează vizibilitatea…”, a spus Gheorghe Falcă, preşedintele PNL. El a adăugat că în ultimele zile PNL a fost vizat şi de o campanie cu fluturaşi care denigrau candidaţii partidului din Arad.

Membri ai unor secţii de votare din Tulcea, înlocuiţi în ziua alegerilor

UPDATE 09:30 Doi membri ai unor secţii de votare din judeţul Tulcea au fost înlocuiţi duminică, din motive medicale, a declarat pentru AGERPRES judecătorul Răzvan Vitoş, locţiitorul preşedintelui Biroului Electoral Judeţean (BEJ).

Cele două secţii de votare sunt din comuna Mihail Kogălniceanu şi din oraşul Măcin. La Măcin, persoana înlocuită ocupa funcţia de locţiitor al preşedintelui secţiei. „Nu au fost probleme în această dimineaţă, toate secţiile funcţionează normal”, a precizat judecătorul Răzvan Vitoş.

UPDATE 09:20 Poliţiştii din Olt au fost sesizaţi că lângă o secţie de votare trei persoane ar influenţa alegătorii să voteze cu un anumit candidat şi au stabilit că acestea erau acreditate să facă sondaje de opinie.

”La data de 9 iunie 2024, în jurul orei 07:30, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt au fost sesizaţi de către un bărbat, din municipiul Slatina, cu privire la faptul că trei persoane care s-ar afla în proximitatea unei secţii de votare ar influenţa persoanele să voteze un anumit candidat.

În urma deplasării la faţa locului, poliţiştii au stabilit faptul că aspectele sesizate nu se confirmă, iar cele trei persoane au fost identificate şi s-a stabilit că acestea ar fi acreditate să efectueze sondaje de opinie”, au declarat poliţiştii.

Ei au precizat că, potrivit legislaţiei, „pot efectua sondaje de opinie la ieşirea de la urne institutele de sondare a opiniei publice sau societăţile comerciale ori organizaţiile neguvernamentale care au în obiectul de activitate realizarea de sondaje de opinie şi care sunt acreditate de Biroul Electoral Central, prin decizie, în acest sens. Operatorii de sondaj ai acestora au acces, în baza acreditării instituţiei pentru care lucrează, în zona de protecţie a secţiei de votare, prevăzută la art. 45 alin. (6), fără a avea acces în interiorul localului secţiei de votare.”

Buletine de vot fotografiate

UPDATE 09:10 Poliția Municipiului Calafat a fost sesizată, în această dimineaţă, de președintele Secției de votare nr.194 din municipiul Calafat, cu privire la faptul că, o persoană a efectuat fotografii cu telefonul mobil în cabina de vot.

Polițiștii deplasați la fața locului au constatat faptul că, un bărbat, de 30 de ani, din municipiul Calafat, în timp ce se afla în cabina de vot, ar fi efectuat fotografii cu telefonul mobil. Acesta a fost condus la sediul Poliției Municipiului Calafat, unde a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform prevederilor Legii nr.115/2015.

Citeste si...  Curs valutar BNR, 10 mai 2024. Euro crește

UPDATE 09:00 O tânără de 25 de ani din comuna Perişor, judeţul Dolj, a fost amendată de poliţişti cu suma de 600 de lei pentru fotografierea buletinului de vot.

„În dimineaţa zilei de 9 iunie, ora 08,35, Secţia nr. 6 Poliţie Rurală Giubega a fost sesizată de un bărbat de 40 de ani, observator în cadrul Secţiei de votare nr. 432 din comuna Perişor, cu privire la faptul că o persoană a efectuat fotografii cu telefonul mobil în cabina de vot. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au constatat faptul că o tânără, de 25 de ani, în timp ce se afla în cabina de vot, ar fi efectuat fotografii cu telefonul mobil”, a informat IPJ Dolj.

Instigare la fraudă în Dolj. Un alegător a primit mai multe buletine de vot

UPDATE 08:40 Polițiștii din Dolj fac cercetări într-un dosar pentru instigare la fraudă la vot, după ce locțiitorul unei secții ar fi dat mai multe buletine de vot unui alegător.

Potrivit IPJ Dolj, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că, la Secţia de votare nr.217 – Bâlta, locţiitorul secţiei de votare, o femeie de 54 de ani, din oraşul Filiaşi, a înmânat unui alegător cinci buletine de vot pentru alegerea primarului oraşului Filiaşi şi două pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean.

Alegătorul a sesizat membrilor secţiei de votare faptul că a primit mai multe buletine de vot, acestea fiind restituite. Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la fraudă la vot, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

UPDATE 08:30 Într-o secţie de votare din judeţul Sibiu, procesul electoral a fost suspendat, după ce o persoană a primit mai multe buletine pentru primar.

La secția de votare nr. 266 din localitatea Cristian a fost suspendat procesul electoral întrucât s-a produs o eroare la înmânarea buletinelor de vot. Practic, s-au acordat mai multe buletine pentru primar unui cetățean.

„Remedierea situației a avut loc prompt, s-a întocmit un proces verbal de către președintele secției de votare pentru consemnarea situației apoi procesul electoral a fost reluat în condiții normale”, transmite BEJ.

Președintele unei secții de votare din Vaslui, a venit la secția de votare în pragul comei alcoolice
UPDATE 08:20 Unul dintre incidente s-a întâmplat în judeţul Constanţa, acolo unde președinta unei secţii de votare din oraşul Hârşova ar fi plecat acasă cu ștampila de control, chiar înainte cu câteva ore ca secţie de votare să se deschidă oficial.

Tot în acelaşi judeţ, reprezentanții unui partid aflat în lupta electorală au reclamat că sacii cu buletinele de vot ar fi fost nesigilaţi corespunzător. Imediat, a urmat o anchetă internă, care a stabilit faptul că aceştia trebuie închişi regulamentar, abia după votare.

UPDATE 08:10 În Vaslui, la secţia de votare 387 din Satu Nou, preşedintele secţiei a fost înlocuit, întrucât s-a prezentat la secţie de votare în pragul comei alcoolice. Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat o valoare de 1,02 alcool pur în aerul expirat.

UPDATE 08:00 Poliţiştii din Argeş fac verificări, duminică, în urma unei sesizări privind îndemnul de a merge la vot în schimbul unor beneficii materiale.

„În ziua de 8 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Mioveni s-au sesizat din oficiu referitor la o postare pe o reţea de socializare, prin care titularul îndeamnă urmăritorii să meargă la vot, pentru a obţine un beneficiu material, materialul postat făcând trimitere şi către o persoană care are calitatea de candidat la alegerile locale. Ulterior, poliţiştii au fost sesizaţi în scris cu privire la aceleaşi aspecte”, se precizează într-un comunicat transmis de Centrul de Comunicare Judeţean Argeş. Conform aceleiaşi surse, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor, iar verificările continuă pentru clarificarea situaţiei şi luarea măsurilor legale care se impun.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img