Alegeri în Austria, cu miză uriașă pentru Karl Nehammer

Duminică au loc alegeri regionale în Austria Inferioară, iar miza este mai mare decat viitorul actualei guvernatoare a landului, Johanna Mikl-Leitner, candidata OVP (partidul conservator al cancelarului Karl Nehammer). Un rezultat slab ar putea pune în discuție majoritatea absolută a OVP în parlament și în guvern, ceea ce ar fi catastrofal pentru partidul lui Karl Nehammer și pentru speranțele lui de a guverna în continuare.

Alegeri în Austria. La urne sunt așteptați circa 1,3 milioane de cetățeni care vor vota pentru a alege un nou parlament local în Austria Inferioară. Urnele s-au deschis la ora 6:00 şi se închid funcţie de regiune la 16:00 sau la 17:00. Rezultatele provizorii sunt aşteptate între 20:00 şi 21:00, ora locală.

Campania electorală a fost dominată de candidata OVP, Johanna Mikl-Leitner (58 de ani), susținută de premierul și șeful partidului, Karl Nehammer, care a apăsat puternic pedala imigrației și a azilului, inclusiv prin respingerea aderării României și Bulgariei la Schengen.
Alegeri

De zeci de ani, acest land este considerat fieful partidului conservator OVP, dar acum, lucrurile s-au schimbat. Iar dacă rezultatele vor fi slabe, partidul lui Nehammer ar putea pierde majoritatea absolută, având în vedere sistemul de reprezentare proporțională care funcționează în Austria.

În ultimele sondaje partidul lui Nehammer se află la sub 40% din voturi, o scădere de peste 10 puncte procentuale față de alegerile din 2018. Dacă rezultatele vor confirma sondajele, OVP ar putea pierde locuri în guvern, care sunt atribuite proporțional cu numărul de consilii provinciale câștigate.

Asta în timp ce formaţiunea de extremă dreapta FPO (Partidul Libertăţii) ar putea obține un succes istoric, aproape dublându-și scorul de la 14% la în jur de 25%.
Alegeri
Iar dacă Verzii și liberalii Neos ar obține peste 10%, atunci aceste partide mici ar avea șansa să intre la guvernare, în detrimentul poziției majoritare deținută de OVP acum care îi permite să guverneze fără o coaliție.

Citeste si...  Pușcași marini călcați pe cap de adolescenți. Picioarele atacatorilor, catalogate drept „arme mortale” – Imagini șocante

Austria Inferioară este a doua cea mai populată provincie a țării, după capitală și cea mai întinsă ca teritoriu. Land-ul se întinde în jurul Vienei, mulți dintre cei care lucrează în capitală locuind în orașe limitrofe din Austria Inferioară.

Rezultatele din Austria Inferioară sunt importante și pentru că setează tendințele electorale și pentru alegerile care vor avea loc la nivel federal în toamna lui 2024.

Alegeri regionale urmează să mai aibă loc în Carinthia (în martie) şi în Salzburg (în aprilie).

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img