Alegeri generale în Argentina, duminică, marcate de cea mai gravă criză economică din ultimele două decenii

Este posibil ca votul să tulbure pieţele deja instabile ale Argentinei, să afecteze legăturile sale cu parteneri comerciali precum China şi Brazilia şi să stabilească calea politică pentru ţară, un important exportator de cereale, cu rezerve uriaşe de litiu şi gaz ede şist.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 8:00 dimineaţa (11:00 GMT), cu trei candidaţi favorizanţi probabil să împartă votul: economistul libertarian Javier Milei, ministrul peronist al economiei Sergio Massa şi conservatoarea Patricia Bullrich.

Milei, angajându-se ”să taie cu ferăstrăul” status quo-ul economic şi politic, este candidatul cu cele mai mari şanse să învingă, alegătorii furioşi susţinând mesajul său de demolare completă, sătui de inflaţia de 138% şi sărăcia care afectează peste două cincimi din populaţie.

”Oamenii vor ca lucrurile să se schimbe. Cum? Habar nu au, dar vor schimbare”, a spus Federico Aurelio, preşedintele firmei de consultanţă Aresco..”

Milei, un fost expert TV, asemănător cu Donald Trump şi Jair Bolsonaro, a înregistrat o victorie şocantă în primarele deschise din august, deşi Massa şi Bullrich nu au rămas departe şi s-ar putea dovedi o cursă strânsă.

Sondajele nu se aşteaptă la niciun câştigător clar. Un candidat are nevoie de peste 45% din voturi sau de 40% şi de un avans de 10 puncte pentru a evita turul doi, care ar avea loc pe 19 noiembrie. Votul de duminică se va încheia în jurul orei 18:00. (21: 00 GMT) iar primele rezultate sunt aşteptate la 21:00. (00:00 GMT).

Cine va câştiga va trebui să se confrunte cu o economie aflată pe aparate de susţinere a vieţii: rezervele băncii centrale sunt goale, recesiunea este aproape după o secetă majoră şi un program de 44 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) se clatină.

Citeste si...  Ministrul Muncii: Am finalizat partea de dialog social pe noua lege a salarizării şi ne apucăm de treabă / Nu va mai permite sporuri mai mari de 20% pe fiecare ordonator de credite, cu grilă unică de salarizare, inclusiv pentru administraţia locală

Pe fondul acestei crize, Milei a crescut brusc în sondaje, promiţând terapie de şoc pentru a repara economia, inclusiv dolarizarea, închiderea băncii centrale, reducerea drastică a guvernului şi privatizarea entităţilor statale.

”Este singurul care înţelege situaţia din ţară şi înţelege cum să o salveze”, a spus studentul din Buenos Aires, Nicolas Mercado, în vârstă de 22 de ani.

Massa, actualul şef al economiei, rămâne în cursă, în ciuda faptului că a supravegheat inflaţia care atinge trei cifre pentru prima dată din 1991.

El se angajează să reducă deficitul fiscal, să păstreze moneda peso şi să apere reţeaua peronistă de protecţie socială.

”Massa reprezintă anumite garanţii tradiţionale cu care am fost crescută: sănătatea publică, educaţia de stat, ceea ce vreau să apăr cu votul meu”, a spus astrologul Flavia Vázquez.

Bullrich, un fost ministru al securităţii, popular în cercurile de afaceri, şi-a văzut sprijinul diluat de apariţia neaşteptată a lui Milei. Sondajele o văd ca fiind cea mai probabilă dintre primii trei alergători să rateze un al doilea tur.

 

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img