Agricover, unul dintre cei mai importanți jucători în agribusiness-ul românesc, pregătește listarea la bursă

Agricover Holding, jucător în agribusiness-ul românesc, pregătește majorarea capitalului social cu 45 milioane lei, prin emisiunea unui număr maxim de 450.000.000 acțiuni noi, ordinare, nominative, emise în formă dematerializată, fiecare având o valoare nominală de 0,10 lei/acțiune, potrivit unui document AGEA.
„Aprobarea majorării capitalului social al Societății cu o sumă maximă de 45.000.000 lei de la valoarea curentă de 189.067.106,30 lei la valoarea maximă de 234.067.106,30 lei, prin emisiunea unui număr maxim de 450.000.000 acțiuni noi, ordinare, nominative, emise în formă dematerializată, fiecare având o valoare nominală de 0,10 lei/acțiune („Majorarea”) și aprobarea oferirii unui număr maxim de acțiuni noi emise de Societate și stabilit de către Consiliul de Administrație spre subscriere, după cum urmează: (a) în România, printr-o ofertă publică de acțiuni, în baza unui prospect de ofertă publică și admitere la tranzacționare („Prospect”), care va fi aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară („ASF”) și (b) în alte state din cadrul Spațiului Economic European, altele decât România, prin oferte către anumite categorii de investitori, exceptate de la obligația publicării unui prospect de ofertă / admitere la tranzacționare și, în fiecare caz, prin tranzacții offshore în temeiul Regulamentului S din Actul privind Valorile Mobiliare din Statele Unite ale Americii („IPO”)”, potrivit documentului.
Compania transmite că, în legătură cu majorarea, probarea ridicării dreptului de preferință al acționarilor existenți ai Societății la subscrierea de acțiuni noi, în scopul facilitării realizării IPO, astfel încât acțiunile nou emise în cadrul Majorării să fie oferite exclusiv în cadrul IPO.
Anul trecut, în martie, Agricover a făcut primul pas pe Bursa de Valori București, unde a listat o emisiune de obligațiuni în valoare de 40 milioane de euro și cu maturitate de cinci ani, aceasta fiind la acea vreme cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative a unei companii antreprenoriale românești la BVB.
Agricover Holding este o societate de tip holding si reprezintă vehiculul prin care sunt deținute cele patru entități ale grupului, respectiv Agricover SA (specializată în distribuția de tehnologii agricole), Agricover Credit IFN (instituția financiară nebancară specializată în finanțarea fermierilor), Abatorul Periș SA (specializată în abatorizarea porcilor și procesarea cărnii de porc) și Agricover Technology SRL.
Agricover a fost înființată în anul 2000 de către Jabbar Kanani, acționar majoritar, cu o participație de 87,269% din capitalul social subscris și vărsat. Un alt acționar important este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care deține 12,727% din acțiunile Agricover Holding. Adama Agriculture BV, membră a Grupului Syngenta, unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse pentru protecția plantelor și semințe certificate, deține 10,000% din acțiunile Agricover SA.
În 2021, Grupul a generat venituri consolidate de circa 1,7 miliarde de lei și circa 104 milioane de lei venituri nete consolidate din dobânzi. În plus, valoarea împrumuturilor și avansurilor acordate fermierilor de către filiala să de finanțare, Agricover Credit IFN SA, a atins 1,9 miliarde RON, la 31 decembrie 2021.

Citeste si...  Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor începe pe 24 martie. Bugetul total este de 1,5 miliarde lei

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img