Acesta este NBA-ul. Povestea unui joc renăscut în fiecare an, de Halloween

NBA-ul a deschis triumfal sezonul 2023-2024. În zgomotul asurzitor al miliardelor de dolari care promite să combine ingenios inovația și tradițiile. Cu o valoare medie a cluburilor de aproape 2,9 miliarde de dolari, potrivit Forbes, baschetul american se pregătește să schimbe peisajul mediatic de peste Atlantic.

NBA estimează încasări de 75 de miliarde de dolari pentru drepturile media, începând cu sezonul 2025-2026, conform sportspromedia.com. Actualul contract, în valoare de 24 de miliarde pentru nouă ani, se va încheia la finalul sezonului viitor.

Platformele de streaming, în centrul scenei
Google, Amazon, Apple și Netflix sunt așteptate la negocierile din aprilie. Altfel spus, platformele de streaming intră pentru prima dată în joc în postură de titulare. Cu o bază de fani foarte diversă, NBA dorește un pachet echilibrat între canalele free-to-air, pay-tv și streaming. Ușor de înțeles de ce suma va fi de trei ori mai mare.

Meciurile din NBA au fost urmărite sezonul de trecut de un numar record 22 de milioane de spectatori. Interesant, dar explicabil, este că audiențele TV din sezonul regulat au stagnat, însă au crescut la meciurile din play-off. În lupta acerbă, deși nevăzută, în care jucătorii vor salarii mai mari, iar patronii mai multe meciuri, NBA-ul a venit cu o soluție absolut sclipitoare. Atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Cupa NBA și NBA All Star-Game
Vor fi mai multe meciuri, într-o nouă competiție, mai degrabă semi-virtuală. Cupa NBA. Are ca model fotbalul european, va oferi o noua atracție și un nou titlu. Mai exact, o nouă sursă de engagement. Însă meciurile luate în calcul în acest turneu, cu excepția finalei, sunt cele din sezonul regulat. Câștigătorii vor încasa 500.000 de dolari fiecare și probabil că își vor etala trofeul în confruntările cu reprezentantele Euroligii.

Citeste si...  Acuzațiile oficiale pe care DNA i le aduce șefului Romarm și lui Victor Pițurcă, reținuți pentru contracte în pandemie

Și asta, desigur, nu e tot. Din acest sezon, la Indianapolis, va fi din nou, cu adevărat, NBA All-Star Game. Estul va înfrunta Vestul, în tradiționalul meci al superstarurilor. Balul, mai mult sau mai puțin mascat din ultimii șase ani, a luat sfârșit. Este întoarcerea la valorile care au cucerit lumea în era Jordan. Baschetul, așa cum îl știm.

USA vs. World All-Star Game
Așadar, Cupa NBA și NBA All-Star Game-ul tradițional. Strategia mixului dintre clasic și inovator, foarte reușită, are doar un obiectiv pe termen mediu. Pe termen lung, NBA-ul mai are un as în mânecă. Pe care îl pregătește cu mare atenție. Est vs. Vest la All-Star Game este doar un pas intermediar. USA vs. World All-Star Game. Întreaga planetă a baschetului freamătă nervoasă în așteptarea acestei confruntări.

Dar Adam Silver, managerul general al NBA, nu are motive să se grabească. El este cel care va alege când, unde și cum. Deocamdată, liga pe care o conduce este cea mai puternică din lume. Prin jucătorii săi și prin business-ul magistral.

Periplul lui Victor Wembanyama, aflat doar la început, este relevant. Datorită uriașului cu anvergură de 2.43 metri, San Antonio Spurs a câștigat primul meci din acest sezon, iar americanii sunt în delir. Debutant în NBA, francezul primește un salariu anual de peste 12 milioane de dolari. Adică mai mult decât dublu față de întregul buget al echipei de la care a plecat, Metropolitans 92, din Campionatul Franței.

Parteneri

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img