Abuzuri sexuale în Biserica Catolică din Elveția

Abuzuri sexuale în Biserica Catolică din Elveția. Au fost descoperite aproape o mie de victime și eforturi de mușamalizare pe măsură.

Un studiu privind unor abuzuri sexuale în Biserica Catolică din Elveția a identificat aproape o mie de victime. De asemenea, s-au descoperit eforturi generalizate de mușamalizare a abuzurilor, au declarat marți cercetătorii de la Universitatea din Zurich. Ei au avertizat că momentan este vorba doar de „vârful icebergului”, scrie InsidePaper.

Anchetă în Elveția

Ancheta de un an a istoricilor, comandată de autoritățile bisericești, a identificat 921 de victime începând cu 1950 și a constatat că majoritatea cazurilor fie nu au fost raportate, fie au fost distruse documente care conțineau informații.

Cercetătorii au constatat că „liderii Bisericii au ignorat, ascuns sau minimalizat majoritatea cazurilor de abuz sexual analizate până în anii 2000”.

„Atunci când au fost forțați să acționeze, au făcut-o adesea fără să se concentreze asupra persoanelor în cauză, ci pentru a proteja făptașii, instituția sau poziția lor”, se arată în raport.

Studiul, care va fi completat de o nouă campanie de cercetare de trei ani, vine după eforturi similare de a descoperi abuzurile clericale în alte părți ale lumii.

Vârful aisbergului

„Este, fără îndoială, doar vârful aisbergului”, a declarat profesorul Marietta Meier, care a condus studiul alături de colega Monika Dommann.

Potrivit primelor constatări, 74% dintre victime au fost copii, în timp ce un total de 510 persoane, aproape toți bărbați, au fost găsite vinovate de comiterea abuzurilor.

Mai mult de jumătate dintre victime au fost bărbați și aproape 40 la sută au fost femei, a constatat studiul.

Subiectul „ne preocupă de mult timp și suntem tulburați și rușinați de el”, a declarat Renata Asal-Steger, președinta Conferinței centrale romano-catolice din Elveția, în cadrul unei conferințe de presă.

Citeste si...  FSB recrutează ucraineni în Transnistria

„O zi importantă pentru Biserica Romano-Catolică din Elveția”
„Am ratat esențialul, am oferit nenumărate scuze și acțiunile noastre nu au fost pe măsura a ceea ce victimele au dreptul să primească”, a adăugat ea.

Asal-Steger a subliniat că „este o zi importantă pentru Biserica Romano-Catolică din Elveția”.

„Chiar dacă astăzi vor fi scoase la lumină acte atroce și nenumărate eșecuri în rândurile celor trei organizații naționale ale Bisericii Catolice, suntem recunoscători.”

Episcopii elvețieni au declarat duminică că au deschis o anchetă preliminară privind acuzațiile de mușamalizare a agresiunilor sexuale în cadrul Bisericii.

Aceasta a fost înființată ca urmare a „acuzațiilor formulate împotriva mai multor membri emeriți și în funcție ai Conferinței Episcopale Elvețiene, precum și a altor membri ai clerului în gestionarea cazurilor de abuz sexual”, a precizat grupul într-o declarație.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img