A început ”Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume” și în România

Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume și în România e deschisă în București. Astfel, evenimentul de inaugurare, realizat la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, va avea în 2023 ca temă principală: ”La masă cu bucătăria italiană: stare de bine cu gust”.

 

Obiectivul este acela de a evidenția legătura dintre dieta mediteraneană, sinonimă cu un regim alimentar sănătos și de bună calitate, și starea de bine, înțeleasă ca un stil de viață corect și sănătos. Arta culinară și enologia sunt unele dintre cărțile de vizită prețioase ale Italiei: nu este vorba doar despre un fel de mâncare sau o rețetă, ci de un ansamblu de practici sociale, obiceiuri și gesturi bazate pe numeroase cunoștințe locale, ritualul colectiv al unui popor care consideră mâncarea drept un element al identității și cultural. Din aceste considerente s-a născut candidatura Bucătăriei italiene, prezentată la UNESCO în luna iunie a.c., pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității, la treisprezece ani de la înscrierea dietei mediteraneene în aceeași listă.

Săptămâna Bucătăriei Italiene în lume este, de asemenea, un prilej de a pune în valoare tradițiile culinare și vinicole ale regiunilor și teritoriilor italiene; de a reflecta asupra problemei esențiale a etichetării produselor alimentare, care uneori este simplistă și înșelătoare pentru consumator; de a proteja produsele cu denumire protejată și controlată, combătând fenomenul denumit Italian sounding și de a desfășura actiități de prezentare și internaționalizare a ofertei italiene de formare în acest domeniu.

Invitat special al acestei ediții a Săptămânii Bucătăriei Italiene din România este Chef Enrico Derflingher. Născut la Lecco în 1962, Enrico Derflingher este unul dintre cei mai importanți maeştri italieni în arta culinară din lume. Până în prezent, este singurul italian care a servit ca bucătar personal al Casei Regale britanice. La începutul anilor 1990 a fost maestru bucătar la Casa Albă în timpul mandatului președintelui George H.W. Bush.

Citeste si...  Zelenski și Putin ar putea discuta despre pace în Africa – susține președintele sud-african Cyril Ramaphosa

Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume 2023

Ulterior, s-a dedicat numeroaselor proiecte profesionale în Italia și în străinătate, printre altele ca prim Bucătar al restaurantului Armani din Tokyo Ginza, câștigând Steaua Michelin și numeroase premii internaționale prestigioase. În 2014, Președintele Republicii i-a conferit Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Comandor.

Parteneri

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img