8 motive pentru a fi optimiști în 2023 cu privire la Ucraina. Și marile surprize din 2022

Ucrainenii au trecut printr-un an incredibil de traumatizant, dar țara intră în 2023 cu motive de optimism prudent. Deși războiul este încă departe de a se termina, în primele zece luni ale invaziei ruse au apărut o serie de tendințe interne și internaționale care au indicat posibilitatea unei viitoare victorii ucrainene.

Opt factori au contribuit la setarea cursului războiului în 2022 și vor fi cruciali în conturarea rezultatului final în lunile următoare, potrivit Atlantic Council.

1. Performanța militară a Ucrainei.

Mulți comentatori erau convinși că orice rezistență ucraineană organizată se va prăbuși rapid, având în vedere și slăbiciunile arătate de ucraineni în primăvara lui 2014.

Dar forțele armate ale Ucrainei s-au adaptat și au progresat rapid.

Primele zece luni ale invaziei ruse au demonstrat că armata Ucrainei a atins sau chiar a depășit standardele NATO în multe privințe. În ciuda faptului că sunt deseori depășiți numeric, soldații ucraineni s-au dovedit înalt calificați și bine conduși. De asemenea, sunt extraordinar de motivați de nevoia de a-și apăra patria.

Citește și: Guvernul a aprobat supraimpozitarea companiilor de energie. 60% taxă pe profiturile excedentare

2. Reziliența ucraineană

Aceasta a luat Rusia complet prin surprindere. În pregătirea invaziei, Kremlinul s-a bazat pe rapoarte de informații care negau spiritul național al Ucrainei și preziceau capitularea Kievului în trei zile.

Această eroare de calcul dezastruoasă ar trebui să servească drept exemplu de manual pentru ce înseamnă un regim autoritar care crede în propria propagandă.

Din 24 februarie, poporul ucrainean a rămas sfidător în ciuda ocupației, asediilor, întreruperilor de energie și crimelor de război rusești, inclusiv violența sexuală sistematică, deportările forțate și crimele în masă.

O țară care a trecut prin ororile foametei organizate a Holodomorului din anii 1930 și a dus greul luptei de pe Frontul de Est din timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu ar trebui să fie niciodată subestimată. Și totuși, exact asta a făcut Rusia.

Citeste si...  Finanțare start-up România. Surse și recomandări

3. Aliații anglo-americani

„Relația specială” dintre Statele Unite și Regatul Unit s-a dovedit din nou o binecuvântare pentru lumea liberă în ultimul an. Pentru Ucraina, partajarea informațiilor, a instruirii, a ajutorului financiar și a armelor cu SUA și Marea Britanie a contribuit la distrugerea unei mari părți a armatei ruse invadatoare pe câmpul de luptă.

Fiecare ucrainean s-a familiarizat cu numele echipamentelor militare livrate, cum ar fi Himars, Javeline, Stingers, NLAWS, Harpoons și acum Patriot.

Deși multe dintre aceste arme au o vechime de aproape 30 de ani, s-au dovedit devastatoare împotriva armatei ruse.

4. Solidaritatea poloneză

Polonia și Ucraina s-au văzut rău una pe alta de-a lungul secolelor, dar relația actuală dintre cele două națiuni vecine este cea mai puternică din câte au fost fost vreodată.

Multe țări au ajutat refugiații ucraineni, dar îmbrățișarea cu inima deschisă oferită de Polonia iese în evidență. Asistența militară, pregătirea și sprijinul diplomatic al Poloniei au fost, de asemenea, remarcabile. Există puține exemple în istorie pentru o asemenea solidaritate.

Citește și: Olguța Vasilescu nu renunță: magazinul „Autentic românesc” va vinde și cu tichete de masă, tichete-cadou, tichete sociale

5. Sprijinul turc

Unii observatori continuă să dezbată natura exactă a poziției Turciei cu privire la războiul ruso-ucrainean, dar nimeni nu poate nega că ajutorul turc în ultimul an a fost un cadou imens pentru Ucraina. Fără succesul Turciei în negocierea unui acord pentru a transporta cereale ucrainene, fermierii ucraineni s-ar fi confruntat cu o situație și mai disperată, iar lumea largă ar suferi foamete.

Dronele turcești Bayraktar au făcut o diferență critică în primele săptămâni de război, ajutând la salvarea Kievului și Harkovului de ocupația rusă.

Răspunsul Ankarei la invazia rusă a Ucrainei a subliniat reapariția Turciei ca o putere regională majoră cu ambiții globale credibile. Într-adevăr, președintele turc Recep Tayyip Erdogan pare în prezent de departe cel mai probabil intermediar al unui acord final de pace între Rusia și Ucraina, deoarece este singurul lider suficient de abil pentru a naviga de ambele părți.

Citeste si...  Motivul pentru care au fost eliberate cele două anesteziste de la Pantelimon. Ce s-a întâmplat în sala de judecată

6. Europa Unită

Kievul a beneficiat în 2022 de un nivel surprinzător de ridicat al unității europene în sprijinul Ucrainei. Această unitate părea să fie amenințată la sfârșitul anului 2021, când Germania făcea eforturi pentru a finaliza conducta Nord Stream II împreună cu Rusia.

Astăzi, Nord Stream II a murit, iar agresiunea rusă a convins țările neutre Suedia și Finlanda să se alăture alianței NATO.

Nu numai că NATO este mai puternică ca niciodată, dar Uniunea Europeană și-a regăsit un scop mai măreț decât oricând de la înființare.

Această unitate vine în ciuda încercărilor Rusiei de a diviza Europa prin folosirea energiei ca armă și prin activități subversive în întreaga UE. Moscova conta pe o Europă divizată, dar invazia Ucrainei a unit continentul.

7. Aroganța imperială rusă

Invazia Ucrainei a fost concepută în mod criminal și executată incompetent. Aceasta a distrus mitul Rusiei ca superputere militară și a lăsat țara mai izolată pe plan internațional decât oricând de la Revoluția bolșevică.

Rusia de astăzi poate conta doar pe o mână de state paria, precum Belarus, Iran și Coreea de Nord. China este bucuroasă să profite economic de poziția slăbită a Rusiei, dar Beijingul a avut grijă până acum să se distanțeze de invazia lui Putin.

Ani de zile, generalii ruși și-au exagerat capacitățile armatei lor, în timp ce jefuiau simultan bugetul de stat pentru a-și cumpăra proprietăți în Monte Carlo. Acum sunt lipsiți de puterea militară pentru a îndeplini obiectivele imperiale umflate cerute de Kremlin. Acest lucru l-a forțat pe Putin să se bazeze pe șantajul nuclear în timp ce încearcă să mobilizeze societatea rusă.

Citeste si...  A fost reținut bucureșteanul acuzat că a violat o fetiță de 12 ani

Citește și: Transelectrica, prime de peste 300.000 de euro pentru angajați, în plină criză a energiei

8. Leadershipul președintelui Zelensky

Poate cea mai mare surpriză a anului 2022 a fost conducerea inspirațională oferită de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În primii doi ani și jumătate de președinție, fostul comedian nu reușise să-i cucerească pe numeroșii sceptici.

Cu toate acestea, în primele zece luni ale invaziei ruse, el a atins niveluri fără precedent de apreciere globală ca lider în timpul războiului.

De-a lungul istoriei Ucrainei, mulți lideri naționali au părăsit țara în momentele de criză. Zelenski a făcut contrariul. Citatul său emblematic „Am nevoie de muniție, nu de o plimbare” și memorabilul său videoclip selfie „Președintele este aici” au ajutat la galvanizarea rezistenței naționale a Ucrainei în primele zile ale invaziei și au dat tonul pentru zece luni de sfidare din partea unei națiuni tot mai încrezătoare în sine.

Ar fi fost greu să-i motivezi pe ucrainenii din străinătate. Dacă Zelenski ar fi ales să se mute la Lviv sau să părăsească Ucraina cu totul pentru a crea un guvern în exil, ar fi crescut dramatic șansele ca Kievul să cadă.

Decizia sa de a rămâne în capitala țării a fost unul dintre punctele de cotitură ale întregului război. El le-a demonstrat poporului ucrainean și lumii care urmărea că el este un lider în jurul căruia națiunea se poate aduna.

Autorul analizei este Brian Mefford, directorul Wooden Horse Strategies, LLC, o firmă de relații guvernamentale și comunicații strategice cu sediul în Kiev, Ucraina. El este un bursier senior nerezident la Atlantic Council.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Cautimasina.ro

PressHub
PressHubhttps://presshub.ro
Cea mai răspândită rețea de presă din România!