3 cereri de excludere din magistratură a două judecătoare incomode pentru sistem, respinse

3 cereri de excludere din magistratură a două judecătoare incomode pentru sistem, respinse de un complet de la instanța supremă. Magistrații au decis să anuleze trei hotărâri ale Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care judecătoarele Daniela Panioglu și Alina Guluțanu de la Curtea de Apel București erau excluse din magistratură.

Decizia luată de Lavinia Curelea, Liliana Vișan, Adina Oana Surdu, Ruxandra-Monica Duta și Maria Hrudei este definitivă.

Astfel, completul de 5 judecători a admis admis recursul formulat de judecatoarele Panioglu si Gulutanu împotriva hotararilor Secției pentru judecatori a CSM în materie, prin care cele două fuseseră excluse din magistratură pentru comiterea abaterii disciplinare constând în „exercitarea funcției cu rea-credintă” ICCJ a dispus casarea hotărârilor CSM, și în rejudecare a respins acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară.

Panioglu și Guluțanu mai au un proces, al patrulea cu Inspecția Judiciară, când din nou au fost excluse din magistratură anul trecut, prin decizii ale judecătorilor din CSM controlațide fosta șefă a Curții de Apel București, Lia Savonea.

Citește și: La 33 de ani de la Revoluție, un magistrat a decis că procesul lui Ion Iliescu poate să înceapă. Decizia nu e definitivă

A patra excludere

Cel de-al patrulea proces este judecat de un complet din care face parte Cristinel Grosu, magistrat promovat la instanța supremă de fostul CSM. G4Media a dezvăluit că Grosu a fost vizitat acasă de Lucian Netejoru, fost inspector șef al Inspecției Judiciare, care a avizat actele din dosarul disciplinar împotriva celor două judecătoare, Panioglu și Guluțanu.

Vizita a avut loc cu câteva zile înainte de judecarea procesului de pe 9 octombrie 2023, de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) prin care cele două judecătoare CAB contestau decizia de excludere din magistratură.

Citeste si...  Caz revoltător: o instanță din România a fixat termen de judecată pentru decembrie 2024, în cazul unui copil ce a suferit o pareză, după o injecție administrată greșit

Paniolglu și Guluțanu au fost acuzate că, în motivarea condamnării medicului Lucian Duță, i-au acuzat pe procurorii Teodor Niță și Gigi Valentin Ștefan de la Parchetul Curții de Apel Constanța că au încercat să îl ajute pe fostul șef al CNAS.

Citește și: Lăcomia supremă: judecători care se luptă în instanțe pentru diurnă în calculul pensiei

Am fost excluse din magistratură, tot în majoritate, pentru că am considerat că nu este suficientă pedeapsa de 8 ani închisoare aplicată, printr-un acord de recunoaștere a vinovăției, unui inculpat pedofil, așa încât am menținut soluția fondului de trimitere a cauzei la procuror.

Nu aveam nici o șansă, cel puțin în raport cu opinia judecătorului Daniel Grădinaru, în același timp președintele Consiliului Superior al Magistraturii, care, în complet de apel, împreună cu judecătorul Lia Savonea, a considerat că pedeapsa de 8 luni închisoare, a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, pe durata minimă a termenului de supraveghere, este suficientă în cazul unui inculpat trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de act sexual cu un minor.

În momentele actuale, judecătorul care nu împărtășește politica în favoarea infractorilor este exclus din magistratură”, a declarat judecătoarea Daniela Panioglu pentru G4media.ro.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Cautimasina.ro

PressHub
PressHubhttps://presshub.ro
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

Cele mai citite articole

spot_img