149 de ani de la nașterea lui Brâncuși. Suma record cu care s-a vândut una dintre lucrările marelui sculptor

Astăzi, 19 februarie 2025, se împlinesc 149 de ani de la nașterea celui mai mare sculptor român, Constantin Brâncuși. Acesta s-a născut în data de 19 februarie 1876, în Hobita, judetul Gorj. Prima clasă primară a făcut-o la Peştişani-Gorj, apoi a continuat şcoala la Brădiceni. Copilăria sa a fost marcată de dese plecări de acasă și ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangeri și prăvălii. La vârsta de 27 de ani a plecat pe jos la Paris.

Traseul pe care l-a parcurs a fost Hobiţa, Tismana, Vodiţa, Bahna, Vârciorova. A trecut graniţa Imperiului Austro-Ungar, s-a oprit la Budapesta, Viena şi München. În Elveţia, la Basel, nu a mai avut bani şi a trebuit să-şi vândă rândul de haine pe care l-a avut în rucsac şi ceasul de la mână.

A ajuns după un an de zile, pe 16 iulie 1904 la Paris. S-a înscris la Şcoala de Arte Frumoase unde a învăţat doar doi ani pentru că la 30 de ani era limita de vârstă şi a fost exmatriculat.

În 1907, Brâncuşi a lucrat câteva luni în atelierul lui Auguste Rodin. Acesta i-a observat talentul şi i-a propus lui Brâncuşi să rămână şi să lucreze alături de el, plătit. Brâncuşi i-a refuzat propunerea, spunându-i: „Maestre, la umbra copacilor falnici nu creşte nimic.” La rândul lui, Rodin i-a răspuns: „Brâncuşi, ai dreptate. Ești la fel de încăpăţânat ca şi mine.”

149 de ani de la nașterea lui Brâncuși. Suma record cu care s-a vândut una dintre lucrările marelui sculptor

„La Jeune fille sophistiquée (Nancy Cunard)/ Tânără sofisticată (Nancy Cunard)”, o lucrare unică din bronz lustruit, realizată de Constantin Brâncuşi la Paris, în 1932, reprezintă cea mai scumpă adjudecare a unei sculpturi anul acesta, conducând un top dominat de lucrări de Alberto Giacometti, potrivit Artprice, potrivit Historia.

Citeste si...  Câți români ar fi rămas fără joburi dacă ar fi ieșit președinte Călin Georgescu

Această lucrare a fost vândută cu 71 de milioane de dolari în 2018.

“Este o legendă, iar oamenii vânează legendele”, a comentat reprezentanta unei companii de artă. Cel care a achitat suma record, este un colecţionar, care a vrut să rămână anonim. Opera „La Jeune Fille Sophistiquée” a avut-o drept muză pe marea activista, filantroapă și poetă a începutului de secol XX, Nancy Cunard. Până în 2018, cel mai mare preţ atins de o lucrare de Brâncuşi era de 37,6 milioane de dolari, sumă pentru care sculptura Madame LR (Portrait de Mme LR) se vânduse la Paris în 2009.

blank