Astăzi, 19 februarie 2025, se împlinesc 149 de ani de la nașterea celui mai mare sculptor român, Constantin Brâncuși. Acesta s-a născut în data de 19 februarie 1876, în Hobita, judetul Gorj. Prima clasă primară a făcut-o la Peştişani-Gorj, apoi a continuat şcoala la Brădiceni. Copilăria sa a fost marcată de dese plecări de acasă și ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangeri și prăvălii. La vârsta de 27 de ani a plecat pe jos la Paris.
Traseul pe care l-a parcurs a fost Hobiţa, Tismana, Vodiţa, Bahna, Vârciorova. A trecut graniţa Imperiului Austro-Ungar, s-a oprit la Budapesta, Viena şi München. În Elveţia, la Basel, nu a mai avut bani şi a trebuit să-şi vândă rândul de haine pe care l-a avut în rucsac şi ceasul de la mână.
A ajuns după un an de zile, pe 16 iulie 1904 la Paris. S-a înscris la Şcoala de Arte Frumoase unde a învăţat doar doi ani pentru că la 30 de ani era limita de vârstă şi a fost exmatriculat.
În 1907, Brâncuşi a lucrat câteva luni în atelierul lui Auguste Rodin. Acesta i-a observat talentul şi i-a propus lui Brâncuşi să rămână şi să lucreze alături de el, plătit. Brâncuşi i-a refuzat propunerea, spunându-i: „Maestre, la umbra copacilor falnici nu creşte nimic.” La rândul lui, Rodin i-a răspuns: „Brâncuşi, ai dreptate. Ești la fel de încăpăţânat ca şi mine.”
149 de ani de la nașterea lui Brâncuși. Suma record cu care s-a vândut una dintre lucrările marelui sculptor
„La Jeune fille sophistiquée (Nancy Cunard)/ Tânără sofisticată (Nancy Cunard)”, o lucrare unică din bronz lustruit, realizată de Constantin Brâncuşi la Paris, în 1932, reprezintă cea mai scumpă adjudecare a unei sculpturi anul acesta, conducând un top dominat de lucrări de Alberto Giacometti, potrivit Artprice, potrivit Historia.
Această lucrare a fost vândută cu 71 de milioane de dolari în 2018.
“Este o legendă, iar oamenii vânează legendele”, a comentat reprezentanta unei companii de artă. Cel care a achitat suma record, este un colecţionar, care a vrut să rămână anonim. Opera „La Jeune Fille Sophistiquée” a avut-o drept muză pe marea activista, filantroapă și poetă a începutului de secol XX, Nancy Cunard. Până în 2018, cel mai mare preţ atins de o lucrare de Brâncuşi era de 37,6 milioane de dolari, sumă pentru care sculptura Madame LR (Portrait de Mme LR) se vânduse la Paris în 2009.
